Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR, na rynku polskim w drugim tygodniu lutego 2020 r. odnotowano dalszy wzrost cen zakupu żywca wieprzowego. W okresie 10–16.02.2020 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW średnia cena zakupu trzody chlewnej wyniosła 6,14 zł/kg i była o 1% wyższa niż w po- przednim notowaniu. Jednocześnie żywiec wieprzowy był o 5% droższy niż przed miesiącem i o 46% droższy niż przed rokiem.
W UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy otrzymywali średnio 185,60 EUR/100 kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena tego żywca była o 37% wyższa niż przed rokiem. W Polsce za ży- wiec wieprzowy tej klasy w walucie unijnej płacono 189,33 EUR/100 kg, o 2% więcej od średniej ceny w UE, ale mniej niż m.in. w Niemczech (o 2%) i Danii (o 6%).