W dniach 13–19.03.2023 r. w zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wzrosła cena zakupu żywca wieprzowego. Dostawcom za świnie rzeźne płacono przeciętnie 8,35 zł/kg, o 1,5% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 1% więcej niż przed miesiącem.
W Unii Europejskiej (dane KE) średnia cena świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 230,67 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% wyższym niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 4,5% droższy niż przed miesiącem oraz o 31% droższy niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 232,64 EUR/100 kg i była o 1% wyższa od średniej ceny w UE. Wyższe niżw Polsce ceny za żywiecuzyskiwali dostawcy m.in. z Francji (o 7%), Niemiec (o 2%) i Hiszpanii (o 3%), a niższe – m.in. z Danii (o 23%) i Niderlandów (o 10%).
W ślad za wzrostem cen w skupie drożało mięso wieprzowe. W trzecim tygodniu marca 2023 r. półtusze wieprzowe zbywano średnio po 12,05 zł/kg, o 6 gr/kg drożej niż w poprzednim tygodniu i o 1% drożej niż przed miesiącem. W odniesieniu do censprzed roku półtusze podrożały o 13%.
Źródło: KOWR