W styczniu br. Argentyńczycy wyeksportowali ponad 10,5 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 14% więcej niż przed rokiem. Tym niemniej wielkość tego eksportu była dużo mniejsza niż jeszcze parę lat temu. W omawianym okresie wzrosły znacznie wysyłki świeżego mięsa (poza kwotą hiltońską) z Argentyny, o 22% do około 8,1 tys. ton. Dla porównania eksport mięsa w ramach kwoty hiltońskiej obniżył się o 7% do 1,8 tys. ton, co tym samym może oznaczać, że w sezonie 2012/2013 Argentyna nie wypełni w całości tego kontyngentu.
W styczniu br. nadal rósł eksport tego gatunku mięsa do Chin (wzrost o 23% do 2,3 tys. ton). Więcej argentyńskiej wołowiny trafiło także do Izraela (wzrost o 52% do 2,2 tys. ton) oraz do Rosji (wzrost o 90% do 1,1 tys. ton). W tym samym okresie więcej wołowiny dostarczyli do Rosji także Brazylijczycy oraz Paragwajczycy.
Źródło: FAMMU/FAPA