W sezonie 2014/2015 realizacja całego kontyngentu na dostawy wysokiej jakości mięsa wołowego bez hormonów do Unii (w ramach rozporządzenia UE nr 481/2012) ukształtowała się na poziomie, 98,3% (47 398 ton), wobec 85,4% (41 167 ton) w sezonie 2013/2014.
W zakończonym niedawno sezonie 2015/2016 realizacja kontyngentu na wołowinę wolną od hormonów dostarczaną do UE osiągnęła najwyższy notowany jak dotąd pułap 99,8% (48 082 tony).
Od początku nowego sezonu 2016/2017 (do 17 października br.) dostarczono do Wspólnoty łącznie 15 427 ton wołowiny w ramach kontyngentu otwartego rozporządzeniem 481/2012, co stanowiło 32% całej ilości.
Przypomnijmy, że otwarcie omawianego kontyngentu wywalczyli Amerykanie w wyniku zakończenia sporu prowadzonego ze Wspólnotą o „mięso z hormonami”, i jako pierwsi mieli do niego pełny dostęp. Zgodę na korzystanie z tego kontyngentu na równych prawach uzyskało później pięć innych krajów, tj. Kanada, Australia, Urugwaj, Nowa Zelandia oraz Argentyna.
Źródło: FAMMU/FAPA