Dwie nowości w Rejestrze Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Dwie nowości w Rejestrze Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności

W dniu 1 sierpnia br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 837/2014 rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę „Lukanka Panagyurska", informuje FAMMU/FAPPA. 
„Lukanka Panagyurska" jest produktem mięsnym surowym, suszonym i prasowanym wytworzonym na bazie mięsa wołowego (które można zastąpić mięsem bawolim) i wieprzowego świeżego mielonego, surowców dodatkowych i naturalnych przypraw, wtłaczanych w jelita naturalne lub sztuczne o średnicy 50 mm. Struktura „Lukanka Panagyurska" charakteryzuje się barwą od czerwonej po czerwonobrązową dzięki połączeniu mięsa wołowego (lub bawolego) i wieprzowego, w odróżnieniu od innych produktów podobnych produkowanych wyłącznie na bazie mięsa 
wieprzowego, które mają barwę czerwonoróżową. Ponadto swoim specyficznym smakiem i zapachem mięsa wzbogaconym zapachem kminu połączonego z pieprzem czarnym lub białym „Lukanka Panagyurska" różni się od innych podobnych wyrobów z tej samej kategorii, do których dodaje się czosnek, kardamon, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Zewnętrzna powierzchnia produktu pokryta jest suchą białą warstwą (szlachetna pleśń o barwie białej), która oznacza, że technologiczny proces dojrzewania i suszenia przebiegł prawidłowo. Spłaszczony kształt produktu, będący wynikiem prasowania, odróżnia się od innych produktów surowych i suszonych na bazie mielonego mięsa, które mają kształt walca lub prostopadłościanu. Nazwa „Lukanka Panagyurska" jest specyficzna sama w sobie, a jej etymologia związana jest z nazwą miasta Panagjuriszte, gdzie została wyprodukowana po raz pierwszy. Ze względu na dużą popularność, jaką produkt ten nabył pod tą nazwą, „Lukanka Panagyurska" jest produkowana przez cały rok we wszystkich regionach Bułgarii, przy czym jej receptura i tradycyjne technologie są ściśle przestrzegane, a specyfika sezonowa i geograficzna nie ma wpływu na jakość i cechy charakterystyczne.
W dniu 1 sierpnia br. ukazało się także rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 835/2014 rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę „File Elena”. „File Elena" to szczególny wyrób ze sprasowanego, suszonego mięsa surowego, wytwarzany ze schłodzonej lub mrożonej polędwicy wieprzowej, z dodatkiem pewnych dodatkowych składników i przypraw naturalnych. Nazwa pochodzi od miasta Elena w północnej Bułgarii, położonego wśród lasów podnóża Elenskiego Bałkanu. Już sama nazwa jest specyficzna, jako odnosząca się do powszechnie znanego Bułgarom miasta, a jej obiegowe użycie nie wiąże się z wpływem konkretnego regionu geograficznego na jakość czy też szczególne cechy tego produktu. 
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.