W okresie I-XI 2012 r. Australijczycy wyeksportowali łącznie 877,5 tys. ton mięsa wołowego i cielęcego, tj. tylko o 1% więcej niż w analogicznym okresie 2011 r.
Słabsze wysyłki do krajów w północno-wschodniej Azji zostały zrekompensowane przez zwiększony eksport do krajów w Ameryce Północnej oraz do Chin. Dostawy australijskiej wołowiny do Japonii obniżyły się o 6%, co było wynikiem słabego popytu na drogie elementy chłodzonego mięsa. Spadły także wysyłki australijskiej wołowiny do Korei Południowej, o 16% do 112,1 tys. ton. Dla porównania eksport do Stanów Zjednoczonych zwiększył się o 33%, i wyniósł 202,2 tys. ton. Wzrosły także wysyłki australijskiej wołowiny do Kanady, o 61% do 14,2 tys. ton.
W pierwszych jedenastu miesiącach 2012 r. Australia dostarczyła do Chin 25,2 tys. ton mięsa wołowego, tj. dwuipółkrotnie więcej niż w analogicznym okresie 2011 roku.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Trade News Daily