WedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej, w ciÄ…gu pierwszych jedenastu miesiÄ™cy 2016 r. UE wyeksportowaÅ‚a do krajów trzecich prawie 1,4 mln ton miÄ™sa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 8% wiÄ™cej niż w tym samym okresie 2015 r. W strukturze towarowej wywozu dominowaÅ‚o miÄ™so
i przetwory kurczÄ…t (86% eksportu drobiu ogóÅ‚em), których sprzedaż poza UE wzrosÅ‚a o 9% do ok. 1,2 mln ton. ZwiÄ™kszyÅ‚ siÄ™ również wywóz miÄ™sa i przetworów z indyków (+10% do 138 tys. ton)
i miÄ™sa kaczek (+5% do 5,2 tys. ton). Niższa byÅ‚a natomiast sprzedaż żywego drobiu (-7% do 13 tys. ton), miÄ™sa gÄ™si (-2% do 2,4 tys. ton) oraz pozostaÅ‚ych produktów – podrobów i tÅ‚uszczu drobiowego (-8% do 31 tys. ton).
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA