Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych jedenastu miesięcy 2016 r. UE wyeksportowała do krajów trzecich prawie 1,4 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 8% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. W strukturze towarowej wywozu dominowało mięso
i przetwory kurcząt (86% eksportu drobiu ogółem), których sprzedaż poza UE wzrosła o 9% do ok. 1,2 mln ton. Zwiększył się również wywóz mięsa i przetworów z indyków (+10% do 138 tys. ton)
i mięsa kaczek (+5% do 5,2 tys. ton). Niższa była natomiast sprzedaż żywego drobiu (-7% do 13 tys. ton), mięsa gęsi (-2% do 2,4 tys. ton) oraz pozostałych produktów – podrobów i tłuszczu drobiowego (-8% do 31 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA