Jak informuje Biuro Analiz i Strategii KOWR w pierwszym miesiącu 2020 r. przychody uzyskane z eksportu produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych wyniosły 516 mln EUR (2,2 mld zł) i były o 1% większe niż przed rokiem. Jednocześnie wydatki poniesione na import wzrosły o 23%, do 231 mln EUR (987 mln zł). Wartościowe saldo obrotów produktami mięsnymi było dodatnie i ukształtowało się na poziomie 285 mln EUR (1,2 mld zł).
Najwięcej wyeksportowano produktów drobiowych (146 tys. ton w ekwiwalencie tuszek), a wartość ich wywozu wyniosła 252 mln EUR (blisko 1,1 mld zł) i była o 5% większa niż w styczniu 2019 r. Jednocześnie do kraju zaimportowano 13,6 tys. ton drobiu za 25 mln EUR (106,7 mln zł), o 6% mniej niż przed rokiem.
Żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych w ekwiwalencie tusz wywieziono 56 tys. ton za 140 mln EUR (597 mln zł), odpowiednio o 27% i 3% mniej niż w styczniu 2019 r. W tym czasie do Polski zaimportowano 76 tys. ton asortymentu wieprzowego za 193 mln EUR (823 mln zł), od-powiednio o 8% mniej i 32% więcej niż przed rokiem.
W styczniu 2020 r. za granicę sprzedano 37 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 1% mniej niż przed rokiem. Łączne przychody z eksportu zmalały również o 1%, do 124 mln EUR (528 mln zł). Import ukształtował się na poziomie 4 tys. ton i był o 9% mniejszy niż w styczniu 2019 r., a wydatki poniesione na zakup produktów wołowych i cielęcych zmniejszyły się o 14%, do 13 mln EUR (57 mln zł).