Jak podaje Biuro Anliz i Strategii KOWR w okresie styczeń–kwiecień 2020 r. przychody uzyskane z eksportu produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych wyniosły blisko 2 mld EUR (8,5 mld zł) i byłyo 3% mniejsze niż przed rokiem. Jednocześnie wydatki poniesione na import wzrosły o 19%, do 937 mln EUR (ponad 4 mld zł).
W pierwszych czterech miesiącach 2020 r. wyeksportowano 549 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 7% mniej niż przed rokiem, a wartość ich wywozu wyniosła 943 mln EUR (4 mld zł) i była o 5% niższa niż przedrokiem. Jednocześnie do kraju zaimportowano 46 tys. ton drobiu (o 25% mniej niż przed rokiem) za 90 mln EUR (387 mln zł), o 20% mniej.
Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz) wyniósł 218 tys. ton, o 3% mniej niż w analogicznym okresie 2019 r. Przychody z eksportu tego asortymentu osiągnęły 550 mln EUR (2,4 mld zł) i były o 1% wyższe. W tym czasie do Polski zaimportowano 301 tys. ton produktów wieprzowych za 798 mln EUR (3,4 mld zł), odpowiednio o 5% mniej i 29% więcej niż przed rokiem.
W okresie styczeń–kwiecień 2020 r. zagranicę sprzedano 148 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 1% mniej niż przed rokiem, a przychody z eksportu uległy obniżeniu o 2%, do 481 mln EUR (2,1 mld zł). Import ukształtował się na poziomie 15 tys. ton i był o 12% mniejszy niż w analogicznym okresie 2019 r., a wydatki poniesione na zakup produktów wołowych i cielęcych zmniejszyły się o 16%, do 50 mln EUR (215 mln zł)