Rok 2016 odznaczał się wysokim tempem wzrostu wymiany handlowej mięsem drobiowym i jego podrobami. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) eksport mięsa i podrobów drobiowych z Polski w 2016 r. wyniósł 1 023,8 tys. t i był większy niż rok wcześniej o 20%, tj. o 174,2 tys. t. Wpływy z eksportu wzrosły o 8% do 1,8 mld euro. Głównym odbiorcą polskiego mięsa
i podrobów drobiowych w 2016 r. były kraje UE, które zwiększyły zakupy tego mięsa w naszym kraju o ok. 18% do 782 tys. t. Eksport do UE stanowił w 2016 r. 76% wolumenu eksportu mięsa
i podrobów drobiowych z Polski. Wartościowo wpływy ze sprzedaży mięsa drobiowego do krajów UE wzrosły o 11% do ok. 1,6 mld euro, przy czym średnia cena uzyskiwana w eksporcie za jeden kilogram mięsa była niższa niż rok wcześniej o ok. 10% i wyniosła ok. 1,74 zł/kg.
Źródło: AgroTydzień