W okresie styczeń-marzec 2016 r. kraje Wspólnoty wyeksportowały łącznie ponad 148 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 11,4% więcej niż przed rokiem.
Wysyłki do Turcji, Izraela, Norwegii oraz Libii wzrosły odpowiednio o 91,6% do 12,6 tys. ton, o 180,2% do 9,1 tys. ton, o 3,8% do 5,6 tys. ton oraz o 7% do 3,6 tys. ton. Więcej tych towarów trafiło z Unii także na Filipiny (o 3,1% do 2,8 tys. ton) oraz do Chin (o 34% do 2,6 tys. ton).
Obniżył się za to unijny eksport do Hongkongu (o 26,9% do 11,1 tys. ton), Libanu (o 11,9% do około 11 tys. ton), Wybrzeża Kości Słoniowej (o 9,7% do 8,3 tys. ton), Ghany(17% do 7,5 tys. ton), Bośni i Hercegowiny (o 11,5% do 6,7 tys. ton), Szwajcarii (o 20,3% do 5,9 tys. ton) oraz Algierii (o 2,4% do 4,9 tys. ton).
W pierwszych trzech miesiącach 2016 r. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-20,9 tys. ton) w handlu mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) należy stwierdzić, iż Unia była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa.