Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR w 2019 r. przychody uzyskane z eksportu produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych wyniosły 6,2 mld EUR (26,6 mld zł) i były o 3% większe niż w 2018 r.
Produktów drobiowych wyeksportowano 1,8 mln ton (w ekwiwalencie tuszek), o 11% więcej niż przed rokiem, a wpływy uzyskane z tego tytułu były o 10% większe i wyniosły 3,1 mld EUR (13,1 mld zł). Jednocześnie do kraju przywieziono 186 tys. ton drobiu za 324 mln EUR (1,4 mld zł), odpowiednio o 10% i 3% więcej niż przed rokiem.
Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych wyniósł 744 tys. ton (w ekwiwalencie tusz) i był o 9% mniejszy niż w roku 2018. Przychody z eksportu zmniejszyły się do 1,6 mld EUR (6,8 mld zł), o 1% w odniesieniu do uzyskanych w 2018 r. Jednocześnie do kraju zaimportowano 875 tys. ton asortymentu wieprzowego, o 12% mniej niż przed rokiem. Wydatki poniesione na przywóz wyniosły 2 mld EUR (8,5 mld zł) i były o 9% większe niż w 2018 r.
W 2019 r. z Polski wyeksportowano 471 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 2% mniej niż przed rokiem, a łączne przychody z eks- portu zmalały o 5%, do 1,5 mld EUR (6,6 mld zł). Import ukształtował się na poziomie 47 tys. ton i był o 10% mniejszy niż w 2018 r., a wydatki poniesione na zakup produktów wołowych i cielęcych wyniosły 164 mln EUR (705 mln zł) i były o 12% mniejsze niż przed rokiem.