W maju br. Australijczycy odnotowali dalszy wzrost eksportu mięsa wołowego, tym samym utrzymała się wzrostowa passa wywozu tego gatunku mięsa trwająca już od ponad 12 miesięcy – donosi FAMMU/FAPPA. Eksport w maju br. wyniósł 108,1 tys. ton (o 5% więcej niż w maju 2013 r.), przekraczając poprzedni rekordowy poziom odnotowany dwa miesiące wcześniej (106,3 tys. ton). Wzrostowi eksportu wołowiny z Australii sprzyja znaczący poziom ubojów bydła oraz wysoka produkcja, co jest związane z niekorzystnymi warunkami pogodowymi, które dotknęły stany Queensland oraz Nową Południową Walię. W omawianym okresie Stany Zjednoczone były ponownie największym rynkiem zbytu na australijską wołowinę (wzrost wywozu o 58% do 31,1 tys. ton). W miesiącach styczeń-maj br. eksport w tym kierunku zwiększył się o 46% do 123,6 tys. ton. Dla porównania dostawy australijskiej wołowiny do Japonii w maju br. obniżyły się o 14% do 26,2 tys. ton. Trzeba przy tym zauważyć, że eksport do Japonii w maju br. osiągnął sezonowy szczyt, i był największy w ostatnich 10 miesiącach. Dostawy australijskiej wołowiny do Korei Południowej osiągnęły poziom 12,5 tys. ton, tj. były zaledwie o 1% większe niż przed rokiem. W pierwszych pięciu miesiącach 2014 r. wzrosły one jednak o 19% do blisko 60 tys. ton. W maju br. Australijczycy odnotowali 27% spadek wywozu wołowiny do Chin. Trzeba jednak zaznaczyć, że spadek ten należy rozpatrywać w kontekście szybko rosnącego wywozu australijskiej wołowiny do Państwa Środka, który notowano w ostatnich dwóch latach. W całym 2011 r. wyniósł on 7,8 tys. ton, podczas gdy tylko w maju br. kształtował się na poziomie 8,4 tys. ton. W maju br. wzrosły wysyłki australijskiej wołowiny do innych krajów azjatyckich, do Indonezji (o 67% do 6 tys. ton), Tajwanu (o 9% do 4,3 tys. ton) oraz do Hongkongu (o 115% do 953 ton). Eksport tego gatunku mięsa z Australii do krajów Unii Europejskiej osiągnął poziom 2,1 tys. ton, tj. był o 5% większy niż przed rokiem. W pierwszych pięciu miesiącach 2014 r. wyniósł 9,6 tys. ton, tj. był o 35% większy niż w analogicznym okresie przed rokiem oraz prawie podwoił się w stosunku do poziomu z analogicznego okresu 2012 r. Maj jest tradycyjnie jednym z tych miesięcy, kiedy rosną wysyłki wołowiny z Antypodów do Wspólnoty, i to zarówno w ramach tzw. kwoty hiltońskiej, jak i 48,2 tys. kontyngentu. Oba kontyngenty zaczynają się w lipcu a kończą w czerwcu następnego roku, co powoduje, że eksporterzy zwiększają wysyłki mięsa pod koniec roku kwotowego. W maju br. w ramach 48,2 tys. kontyngentu Australijczycy dostarczyli do UE 1,6 ton mięsa wołowego, w tym udział dostaw do Wielkiej Brytanii, Włoch oraz Holandii ukształtował się na łącznym poziomie 96%. Od początku sezonu 2013/2014 do końca maja br. trafiło do UE 37,5 tys. ton mięsa wołowego w ramach 48,2 tys. kontyngentu, tj. o 28,5% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego sezonu. W maju br. więcej australijskiej wołowiny dostarczono także do krajów Bliskiego Wschodu (wzrost o 1% do 6,3 tys. ton). W pierwszych pięciu miesiącach eksport w tym kierunku zwiększył się o 5% do 26,6 tys. ton.