W dniu 14 kwietnia 2015r. w Warszawie rozpoczęła siÄ™ druga edycja targów World Food Warsaw jak podaje MRiRW. Symbolicznego przeciÄ™cia wstÄ™gi dokonali wiceminister rolnictwa Zofia Szalczyk oraz prezes Agencji Rynku Rolnego RadosÅ‚aw Szatkowski. Podczas pierwszego dnia targów odbyÅ‚a siÄ™ debata ekspercka zatytuÅ‚owana „Dlaczego Polska? MożliwoÅ›ci i perspektywy”, w której udziaÅ‚ wziÄ…Å‚ minister Marek Sawicki.
źródÅ‚o: fot. MRiRW
ProwadzÄ…cy debatÄ™ prof. Andrzej Kowalski z Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Å»ywnoÅ›ciowej przypomniaÅ‚, że do 2003 r. Polska byÅ‚a importerem żywnoÅ›ci netto. Sytuacja diametralnie zmieniÅ‚a siÄ™ dopiero w momencie przystÄ…pienia do Unii Europejskiej. Teraz dodatnie saldo w handlu zagranicznym żywnoÅ›ciÄ… przekracza 6 mld euro. – Jeżeli mamy tak dobre wyniki eksportowe, to oznacza - mówiÄ…c w przenoÅ›ni - że eksportujemy bezrobocie poza granice Polski – powiedziaÅ‚ prof. Kowalski.
BiorÄ…cy udziaÅ‚ w dyskusji szef resortu rolnictwa przypomniaÅ‚, że nasza żywność obecna jest na 75 rynkach Å›wiata. – To wymierny sukces, który oznacza, że dobrze wykorzystaliÅ›my unijne fundusze na modernizacjÄ™ naszego przemysÅ‚u spożywczego. DziÄ™ki temu możemy skutecznie konkurować na Å›wiecie nie tylko cenÄ…, ale przede wszystkim wysokÄ… jakoÅ›ciÄ… – powiedziaÅ‚ minister Sawicki. Sukces ten nie byÅ‚by możliwy bez ustawy o funduszach promocji, która weszÅ‚a w życie 2009 r.