W dniu 8 lipca br. Tajwan zniósł tymczasowe embargo nałożone na przywóz mięsa wołowego
z Kanady. Jest to kolejna pomyślna wiadomość dla kanadyjskiego przemysłu, biorąc pod uwagę, że tydzień wcześniej na podobny ruch zdecydował się Meksyk. Tajwan wprowadził tymczasowy zakaz importu wołowiny z Kanady w lutym 2015 r., po tym, jak Ottawa poinformowała o wykryciu przypadku tzw. choroby szalonych krów (BSE) u bydła. Wznowienie handlu będzie dotyczyło wołowiny bez kości oraz z kością, a także innych towarów z wołowiny, pochodzących od zwierząt
w wieku poniżej 30 miesięcy życia. Trzeba wspomnieć, że przed wprowadzeniem embarga, Tajwan należał do 10 największych odbiorców mięsa wołowego z Kanady. W 2014 r. Kanadyjczycy dostarczyli na Tajwan około 1,8 tys. ton tego gatunku mięsa o wartości 13 mln USD.
Obecnie 95% sprzedawanej na rynku tajwańskim wołowiny pochodzi z importu, co daje olbrzymią szansę na zwiększenie dostaw mięsa wołowego z Kanady na wyspę. Zdaniem kanadyjskich ekspertów, po wznowieniu handlu na Tajwan może trafiać z Kanady wołowina o wartości 10 mln USD rocznie,
a w ciągu pięciu lat jej roczna wartość wzrośnie prawdopodobnie do 15 mln USD.
Źródło: FAMMU/FAPA