W grudniu 2012 r. indeks światowych cen żywności FAO obniżył się wobec listopada o 1,1% (2 p.p.) do 209,3 pkt i był najniższy od czerwca 2012 r. Był to już trzeci z kolei miesiąc obniżek cen żywności na świecie – o 0,5% w stosunku do grudnia 2011 r. i o 12% do rekordowo wysokiego poziomu z lutego 2011 r.
W grudniu ub. r. w największym stopniu potaniały zboża (-2,3%) i oleje (-1,9%), obniżyły się również ceny mięsa (-0,8% do 175,6 pkt) i cukru (-0,2%). W stosunku do listopada podrożały jedynie nieznacznie artykuły mleczarskie (+0,9%). Ceny większości gatunków mięsa pozostały na poziomie zbliżonym do listopadowego, z wyjątkiem wieprzowiny, która
potaniała o 2%.
Indeks cen żywności FAO w całym 2012 r. wyniósł 211,6 pkt i był o 7% niższy niż w 2011 r. Największe spadki roczne zanotowano w przypadku cukru (-17%), artykułów mleczarskich (-14%) oraz olejów (-11%). W mniejszym zakresie obniżyły się ceny zbóż (-2,4%) i mięsa (-1,1%).
Indeks cen mięsa w całym 2012 r. wyniósł 174,7 pkt i był to po 2011 r. drugi rok najwyższych cen w historii. Ceny mięsa owczego obniżyły się w 2012 r. wobec rekordowo wysokiego 2011 r. o 8,3%. Ubiegłorocznemu wzrostowi cen pasz nie towarzyszył wystarczająco wysoki wzrost cen mięsa, przez co świadczy o spadku opłacalności produkcji zwierzęcej.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO