W Singapurze rozpoczÄ…Å‚ siÄ™ Festiwal Polskiej Å»ywnoÅ›ci. W inauguracji wydarzenia wziÄ…Å‚ udziaÅ‚ sekretarz stanu Jacek Bogucki. Festiwal trwa od 18 maja do 3 czerwca 2017 r., a jego koordynatorem jest Ambasada RP w Singapurze. Celem wydarzenia jest promocja polskich produktów rolno-spożywczych i polskiej kuchni wÅ›ród singapurskich konsumentów. Wiceminister uczestniczyÅ‚ także w seminarium z udziaÅ‚em polskich producentów produktów ekologicznych, zorganizowanym w ramach programu EcoEurope.
W trakcie dwudniowego pobytu Jacek Bogucki spotkaÅ‚ siÄ™ również z przedstawicielami singapurskiej administracji ds. rolno-spożywczych i weterynarii (AVA). ZostaÅ‚y omówione najważniejsze zagadnienia z zakresu dostÄ™pu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku singapurskiego.
Strona polska jest zainteresowana przede wszystkim finalizacjÄ… procedury dopuszczenia polskiego miÄ™sa drobiowego do rynku w Singapurze oraz zÅ‚agodzeniem warunków eksportu miÄ™sa wieprzowego.
Strona singapurska podkreÅ›liÅ‚a wysokie standardy jakoÅ›ciowe stosowane przy produkcji polskiej żywnoÅ›ci. WyraziÅ‚a nadziejÄ™, że inspekcja w polskich zakÅ‚adach miÄ™sa drobiowego − odbywajÄ…ca siÄ™ w tym samym czasie co wizyta wiceministra w Singapurze − zakoÅ„czy siÄ™ pomyÅ›lnie. Jacek Bogucki poinformowaÅ‚ o gotowoÅ›ci strony polskiej do rozwijania dwustronnej wspóÅ‚pracy naukowo-badawczej, miÄ™dzy innymi w zakresie weterynarii.
W rozmowie ze starszym ministrem stanu w ministerstwie rozwoju narodowego oraz w ministerstwie handlu i przemysÅ‚u Republiki Singapuru panem Koh Poh Koon, wiceminister Bogucki zwróciÅ‚ siÄ™ z proÅ›bÄ… o wsparcie polskich dziaÅ‚aÅ„, ukierunkowanych na rozwój polsko-singapurskich kontaktów handlowych w zakresie produktów rolno-spożywczych. W trakcie spotkania mówiono także perspektywy rozwoju wspóÅ‚pracy.
Strony podkreÅ›liÅ‚y możliwe do osiÄ…gniÄ™cia wspólne cele. Singapur − jako kraj, który nie posiada rozwiniÄ™tej rodzimej bazy produkcyjnej − jest zainteresowany zapewnieniem ciÄ…gÅ‚oÅ›ci dostaw oraz zróżnicowanych źródeÅ‚ żywnoÅ›ci wysokiej jakoÅ›ci. Z kolei Polska jest w stanie zaoferować najwyższej jakoÅ›ci produkty rolno-spożywcze. KwestiÄ… zasadniczÄ… jest usuniÄ™cie barier administracyjnych, w szczególnoÅ›ci w zakresie miÄ™sa wieprzowego oraz miÄ™sa drobiowego. Minister Koh Poh Koon wyraziÅ‚ nadziejÄ™ na pomyÅ›lny przebieg rozmów w zakresie weterynarii oraz gotowość do intensyfikacji dwustronnych kontaktów handlowych.
O jakoÅ›ci polskich produktów rolno-spożywczych najlepiej można siÄ™ przekonać próbujÄ…c polskich daÅ„. W zwiÄ…zku z tym sekretarz stanu Jacek Bogucki zaprosiÅ‚ ministra Koh Poh Koon do udziaÅ‚u w Festiwalu Polskiej Å»ywnoÅ›ci, a nastÄ™pnie do zÅ‚ożenia wizyty w Polsce przy okazji targów Polagra Food w Poznaniu.
Polski wiceminister spotkaÅ‚ siÄ™ także z zastÄ™pcÄ… Komitetu Wykonawczego ZwiÄ…zku Singapurskich Producentów Å»ywnoÅ›ci. W trakcie spotkania zachÄ™caÅ‚ do rozwoju kontaktów z polskimi przedsiÄ™biorcami branży rolno-spożywczej. PrzedstawiÅ‚ atuty polskiej żywnoÅ›ci i wyraziÅ‚ nadziejÄ™ na intensyfikacjÄ™ kontaktów. Podczas spotkania rozważano możliwoÅ›ci przeprowadzenia rozmów przedstawicieli polskiego i singapurskiego biznesu m.in. w ramach planowanych w 2017 r. miÄ™dzynarodowych wydarzeÅ„ targowo-wystawienniczych poÅ›wiÄ™conych żywnoÅ›ci.
Singapur jest krajem niemal caÅ‚kowicie uzależnionym od importu żywnoÅ›ci. Dodatkowo, z uwagi na dogodne poÅ‚ożenie, może stanowić „hub” logistyczny dla towarów eksportowanych do krajów regionu, w tym przede wszystkim paÅ„stw ASEAN, stanowiÄ…cych rynek ok. 600 milionów konsumentów. W dniach 22-23 maja 2017 r. planowana jest wizyta w Polsce prezydenta Singapuru Tony’ Tan Ken Yama. BÄ™dzie to pierwsza wizyta prezydenta Singapuru w Polsce.
Wydarzenia te, to duża szansa na wzrost rozpoznawalnoÅ›ci Polski i polskich produktów na rynku singapurskim.
ŹródÅ‚o: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi