Według danych Komisji Europejskiej, w I kwartale 2014 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie 74,2 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 4,8% mniej niż w analogicznym okresie 2013 r., podaje FAMMU/FAPA. Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano tradycyjnie z Brazylii (34,4 tys. ton), Urugwaju (10,9 tys. ton) oraz z Argentyny (8,8 tys. ton).
Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 72,8%. W omawianym okresie zaimportowano także 7,1 tys. ton wołowiny z Australii oraz 5,6 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii wyniósł 3,4 tys. ton, a ze Szwajcarii ukształtował się na poziomie 1,4 tys. ton.
W I kwartale br. kraje Wspólnoty wyeksportowały łącznie 112,4 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 10,5% więcej niż w analogicznym okresie 2013 r. Handel z Rosją zwiększył się o 35,3% do 21,4 tys. ton, natomiast wysyłki do Bośni i Hercegowiny, Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii oraz do Szwajcarii wzrosły odpowiednio o 67,5% do około 7 tys. ton, o 7,3% do 2,4 tys. ton oraz o 11,4% do 6,3 tys. ton. Więcej tych towarów trafiło z Unii do Wybrzeża Kości Słoniowej (wzrost o 18,8% do 5,9 tys. ton), Kosowa (wzrost o 57% do 1,3 tys. ton), a także do Albanii (wzrost o 16,6% do 665 ton).
Dostawy do Turcji kontynuowały spadek, wynosząc zaledwie 609 ton. Obniżył się także eksport tych towarów do Norwegii (o 76,7% do 921 ton), Libanu (o 1% do 6,5 tys. ton) oraz do Ghany (o 8,6% do 7,8 tys. ton). W I kwartale 2014 r. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-29,9 tys. ton) w handlu mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) należy stwierdzić, iż Unia była w I kwartale br. importerem netto tego gatunku mięsa.