Analiza polskiego handlu zagranicznego produktami z sektora wieprzowiny w ostatnich latach wskazuje, iż jest on w dużym stopniu uzależniony od fazy cyklu produkcji wieprzowiny w Polsce, a także ceny żywca i kursu złotego w stosunku do euro.
Na ceny żywca wieprzowego w Polsce wpływ ma także poziom cen wieprzowiny w krajach będących największymi producentami trzody chlewnej w Unii Europejskiej, w tym głównie Danii, Niemczech Belgii i Holandii. Zależność pomiędzy średnimi miesięcznymi cenami rynkowymi trzody chlewnej w wybranych krajach UE oraz polskim handlem zagranicznym mięsem wieprzowym (kod CN 0203) prezentuje powyższy rysunek.
Według wstępnych danych, w styczniu 2015 r. eksport mięsa wieprzowego wyniósł 33,0 tys. ton i był o 6,1 tys. ton (tj. o 15,5%) mniejszy niż w styczniu 2014 r. (39,1 tys. ton). Import mięsa wieprzowego w tym samym okresie wyniósł 51,2 tys. ton i był o 0,4 tys. ton (tj. o 0,7%) mniejszy niż w styczniu 2014 r. (51,6 tys. ton).
Saldo handlowe w stosunku do analogicznego okresu poprzedniego roku uległo pogorszeniu, gdyż w styczniu 2015 r. wyniosło minus 18,2 tys. ton wobec minus 12,5 tys. ton w styczniu 2014 r.
Eksport żywej trzody chlewnej (CN 0103) w styczniu 2015 r. wyniósł 1,1 tys. ton (6,1 tys. sztuk) i był mniejszy o 0,4 tys. ton (tj. o 29,0%) w wolumenie w stosunku do stycznia 2014 r. 1,5 tys. ton, (9,9 tys. sztuk).
Import trzody chlewnej żywej wyniósł 17,8 tys. ton (454,4 tys. sztuk) i pod względem wolumenu był o 5,9 tys. ton (tj. o 25,1%) mniejszy od importu odnotowanego w styczniu 2014 r. 23,7 tys. ton, (509,5 tys. sztuk).
Kierunki handlu zagranicznego mięsem wieprzowym oraz żywą trzodą chlewną
EKSPORT
Największy udział w eksporcie mięsa wieprzowego przypadł na Włochy (5,8 tys. ton, tj. 17,6% całego wyeksportowanego mięsa), Niemcy (3,7 tys. ton, tj. 11,2%), USA (3,3 tys. ton, tj. 9,9% całego wyeksportowanego mięsa), Słowację (2,8 tys. ton, tj. 8,4%), Republika Czeska (2,5 tys. ton, tj. 7,4%) i Hongkong (2,1 tys. ton, tj. 6,5%). Duży udział w wywozie miały także Litwa, Wielka Brytania, Łotwa i Węgry. Pod względem wartości, pierwsze miejsce wśród kierunków eksportowych zajęły Włochy (8,3 mln EUR), drugie USA (7,8 mln EURO), a trzecie Republika Czeska (5,7 mln EUR).
W styczniu 2015 r. największym odbiorcą żywych zwierząt pod względem wolumenu były Węgry (698,4 ton, co stanowiło 66,4% wywozu żywca). Na kolejnym miejscu znalazła się Republika Czeska (225,6 ton, co stanowiło 21,5% wywozu żywca) i Słowacja (82,3 ton, co stanowiło 7,8% wywozu żywca). Pod względem wartości, pierwsze miejsce wśród kierunków eksportowych zajęły Węgry (761,1 tys. EUR), a drugie Republika Czeska (235,0 tys. EUR).
IMPORT
Import mięsa i żywca wieprzowego w styczniu 2015 r. prawie w całości pochodził ze wspólnego rynku. Najwięcej mięsa wieprzowego w styczniu 2015 r. przywieziono do Polski z Belgii (14,2 tys. ton, tj. 27,8% importu wieprzowiny ogółem, wartość wyniosła 20,9 mln EUR) i z Niemiec (13,9 tys. ton, tj. 27,1%, wartość 30,0 mln EUR), a także z Danii (10,6 tys. ton, tj. 20,6%, wartość 15,7 mln EUR). Na kolejnym miejscu znalazła się Holandia (5,6 tys. ton).
Wiodącym kierunkiem przywozu żywca wieprzowego w styczniu 2015 r. były: Dania, skąd przywieziono 10,0 tys. ton, tj. 320,7 tys. sztuk i Niemcy, skąd do Polski trafiło 4,7 tys. ton (66,7 tys. sztuk), a w dalszej kolejności Litwa (1,3 tys. ton, tj. 15,4 tys. sztuk) i Holandia (1,0 tys. ton, 39,9 tys. sztuk).
Źródło: MinisterstwoRolnictwa i Rozwoju Wsi