Wzrost popytu na rynku globalnym spowodował, że mimo rosyjskiego embarga na import unijnego drobiu5 , w okresie pierwszych czterech miesięcy 2015 r. eksport mięsa drobiowego z UE osiągnął poziom 466 tys. ton, o 2,5% wyższy niż w tym samym okresie 2014 r. Najwięcej mięsa drobiowego z UE skierowano: do Beninu (12% unijnego wywozu, o 9% więcej niż przed rokiem), RPA (11% wywozu, choć wywóz do tego kraju był o 12% mniejszy niż rok wcześniej), Arabii Saudyjskiej (10% wywozu, o 6% więcej) oraz na Filipiny (8% wywozu, 2,7 razy więcej). Do UE zaimportowano 256 tys. ton mięsa drobiowego, o 9% mniej niż w okresie pierwszych czterech miesięcy 2014 r. Większość drobiu pochodziła z Brazylii (53% importu do UE, o 23% mniej niż przed rokiem) i z Tajlandii (36% importu, o 16% więcej).
Nadal dynamicznie rośnie polski eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych. W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2015 r. wyniósł on 399 tys. ton (w ekwiwalencie mięsa) i był o 16% większy niż w tym samym okresie 2014 r. Wzrósł wywóz zarówno żywca, jak i mięsa wszystkich gatunków drobiu (tzn. ptactwa domowego z gatunku Gallus domesticus, indyków, gęsi, kaczek i perliczek) oraz przetworów drobiowych. Import produktów drobiowych do Polski wyniósł 43 tys. ton i był o 1% mniejszy niż w okresie styczeń–maj 2014 r. Wzrósł przywóz żywca (nieznacznie) i mięsa, a zmniejszył się przywóz przetworów drobiowych. Polski eksport netto drobiu w ujęciu ilościowym wyniósł 356 tys. ton, a w ujęciu warto- ściowym – 638 mln EUR, odpowiednio o 18% i 19% więcej niż przed rokiem.
Źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR