Handel zagraniczny – drób - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Handel zagraniczny – drób

Wzrost popytu na rynku globalnym spowodował, że mimo rosyjskiego embarga na import unijnego drobiu5 , w okresie pierwszych czterech miesięcy 2015 r. eksport mięsa drobiowego z UE osiągnął poziom 466 tys. ton, o 2,5% wyższy niż w tym samym okresie 2014 r. Najwięcej mięsa drobiowego z UE skierowano: do Beninu (12% unijnego wywozu, o 9% więcej niż przed rokiem), RPA (11% wywozu, choć wywóz do tego kraju był o 12% mniejszy niż rok wcześniej), Arabii Saudyjskiej (10% wywozu, o 6% więcej) oraz na Filipiny (8% wywozu, 2,7 razy więcej). Do UE zaimportowano 256 tys. ton mięsa drobiowego, o 9% mniej niż w okresie pierwszych czterech miesięcy 2014 r. Większość drobiu pochodziła z Brazylii (53% importu do UE, o 23% mniej niż przed rokiem) i z Tajlandii (36% importu, o 16% więcej). 

Nadal dynamicznie rośnie polski eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych. W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2015 r. wyniósł on 399 tys. ton (w ekwiwalencie mięsa) i był o 16% większy niż w tym samym okresie 2014 r. Wzrósł wywóz zarówno żywca, jak i mięsa wszystkich gatunków drobiu (tzn. ptactwa domowego z gatunku Gallus domesticus, indyków, gęsi, kaczek i perliczek) oraz przetworów drobiowych. Import produktów drobiowych do Polski wyniósł 43 tys. ton i był o 1% mniejszy niż w okresie styczeń–maj 2014 r. Wzrósł przywóz żywca (nieznacznie) i mięsa, a zmniejszył się przywóz przetworów drobiowych. Polski eksport netto drobiu w ujęciu ilościowym wyniósł 356 tys. ton, a w ujęciu warto- ściowym – 638 mln EUR, odpowiednio o 18% i 19% więcej niż przed rokiem.

Źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.