Według wstępnych danych ZSRIR, w okresie I-II 2014 r. eksport mięsa wieprzowego wyniósł 65,6 tys. ton i był o 1,6 tys. ton (tj. o 2,5%) większy niż w okresie I-II 2013 r. (64 tys. ton). Import mięsa wieprzowego w tym samym okresie wyniósł 89 tys. ton i był o 1,8 tys. ton (tj. o 2,1%) większy niż w okresie I-II 2013 r. (87,2 tys. ton).
Saldo handlowe w stosunku do analogicznego okresu poprzedniego roku praktycznie nie uległo zmianie, gdyż okresie I-II 2014 r. wyniosło minus 23,4 tys. ton, wobec minus 23,2 tys. ton w 2013 r. Eksport żywej trzody chlewnej (CN 0103) wyniósł 2,1 tys. ton (15,3 tys. sztuk) i był mniejszy o 1 tys. ton (tj. o 32,2%) w wolumenie w stosunku do okresu I-II 2013 r. (3,1 tys. ton, 20,6 tys. sztuk).
Import trzody chlewnej żywej wyniósł 35,4 tys. ton (774,4 tys. sztuk) i pod względem wolumenu był o 2,6 tys. ton (tj. o 8%) większy od importu odnotowanego w okresie I-II 2013 r. (32,8 tys. ton, 692,8 tys. sztuk). Saldo wyniosło minus 33,3 tys. ton wobec minus 29,7 tys. ton w 2013 r.
Kierunki handlu zagranicznego mięsem wieprzowym oraz żywą trzodą chlewną
Eksport
Największy udział w eksporcie mięsa wieprzowego przypadł na Włochy (9,8 tys. ton, tj. 15,0%) całego wyeksportowanego mięsa), Chiny (9,2 tys. ton, tj. 14,1%), Niemcy (5,7 tys. ton, tj. 8,7%) i Słowację (5,1 tys. ton, tj. 7,8%). Duży udział w eksporcie miały również: Węgry i Japonia. Pod względem wartości, pierwsze miejsce wśród kierunków eksportowych zajęły Włochy (16,7 mln EURO), drugie Japonia (14,2 mln EURO), a trzecie Chiny (11,4 mln EURO). Eksport do Rosji wyniósł 1,8 tys. ton i był mniejszy o 0,8 tys. ton (-30,4%) w porównaniu z okresem I-II 2014 r. (2,6 tys. ton). Wartość eksportu wyniosła 5,2 mln EURO, czyli o 1,6 mln EURO (-23,8%) mniej niż w analogicznym kresie 2013 r. (6,8 mln EURO).
Eksport na Białoruś wyniósł 2,3 tys. ton i był mniejszy o 1,7 tys. ton (-42,9%) w porównaniu z okresem I-II 2014 r. (4,1 tys. ton). Wartość eksportu wyniosła 5,9 mln EURO, czyli o 3,5 mln EURO (-37,5%) mniej niż w analogicznym kresie 2013 r. (9,4 mln EURO). Największym odbiorcą żywych zwierząt pod względem wolumenu były Węgry (1,1 tys. ton, co stanowiło 50,5% wywozu żywca). Na kolejnych miejscach znalazły się Włochy (637 ton, co stanowiło 30,5% wywozu żywca) i Słowacja (141 ton, co stanowiło 6,7% wywozu żywca). Pod względem wartości, pierwsze miejsce wśród kierunków eksportowych zajęły Węgry (1,4 mln EURO), drugie Włochy (865 tys. EURO), a trzecie Słowacja (187 tys. EURO).
Import
Import mięsa i żywca wieprzowego w okresie I-II 2014 r. prawie w całości pochodził ze wspólnego rynku. Najwięcej mięsa wieprzowego w okresie I-II 2014 r. przywieziono do Polski z Niemiec (23 tys. ton, tj. 25,8% importu wieprzowiny gółem), z Belgii (20,4 tys. ton, tj. 22,9%) i z Danii (20,4 tys. ton, tj. 22,9%). Na kolejnych miejscach znalazła się Holandia (11,5 tys. ton) oraz Hiszpania (5,5 tys. ton).
Wiodącym kierunkiem przywozu żywca wieprzowego w okresie I-II 2014 r. były: Niemcy skąd przywieziono 14,8 tys. ton, tj. 207,3 tys. sztuk i Dania, skąd do Polski trafiło 13,6 tys. ton (431,7 tys. sztuk), a następnie Litwa (3,4 tys. ton, tj. 42,1 tys. sztuk) i Holandia (1,9 tys. ton, 65,4 tys. sztuk).