W okresie pierwszych czterech miesięcy 2024 r. sprzedaż zagraniczna mięsa, przetworów, żywca i tłuszczów zwierzęcych generowała największe przychody w polskim eksporcie rolno-spożywczym i miała największy (20%) udział w jego wartości. W okresie styczeń–kwiecień 2024 r. przychody z tytułu sprzedaży za granicę mięsa, przetworów mięsnych, tłuszczów i żywca wyniosły 3,4 mld EUR (14,8 mld zł) i były o 2,8% większe niż przed rokiem.
Połowę przychodów w grupie produktów mięsnych generowała sprzedaż zagraniczna produktów drobiowych. W pierwszych czterech miesiącach 2024 r. z Polski wyeksportowano mięso, przetwory i żywiec drobiowy o wartości 1,7 mld EUR (7,4 mld zł), o 2% większej niż przed rokiem. Wolumen eksportu tego asortymentu wyniósł 733 tys. ton (w ekwiwalencie tuszek) i był o 10,5% większy niż w analogicznym okresie 2023 r. Jednocześnie do Polski zaimportowano 60 tys. ton drobiu, o 17% mniej niż przed rokiem.
Wolumen eksportu produktów wołowych i cielęcych z Polski okresie styczeń–kwiecień 2024 r. zwiększył się o 4%, do 179 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), a przychody uzyskane z tego tytułu wzrosły o 3% i wyniosły 862 mln EUR (3,7 mld zł). Większy był również import asortymentu wołowego i cielęcego (o 9% r/r), który wyniósł 23 tys. ton, a wydatki z tego tytułu wzrosły o 9%, do 107 mln EUR.
Mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych oraz żywca wyeksportowano 205 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 4% więcej niż w analogicznym okresie 2023 r., a wartość eksportu tego asortymentu wzrosła o 5,6%, do 669 mln EUR (2,9 mld zł). W tym okresie do Polski sprowadzono 317 tys. ton produktów wieprzowych, o 5% więcej niż przed rokiem za 961 mln EUR (4,2 mld zł). Wartość zaimportowanych produktów wieprzowych była o 13% większa niż w tym samym okresie 2023 r.
Źródło: KOWR