W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2024 r. sprzedaż zagraniczna mięsa, przetworów, żywca i tłuszczów zwierzęcych generowała największe przychody w polskim eksporcie rolno-spożywczym i miała największy (20%) udział w jego wartości. W okresie styczeń–maj 2024 r. przychody z tytułu sprzedaży za granicę mięsa, przetworów mięsnych, tłuszczów i żywca wyniosły 4,3 mld EUR (18,6 mld zł) i były o 2,4% większe niż przed rokiem.
Połowę (50%) przychodów w grupie produktów mięsnych generowała sprzedaż zagraniczna produktów drobiowych. W okresie styczeń–maj 2024 r. z Polski wyeksportowano mięso, przetwory i żywiec drobiowy o wartości 2,1 mld EUR (9,3 mld zł), o 1,4% większej niż przed rokiem. Wolumen eksportu tego asortymentu wyniósł 920 tys. ton (w ekwiwalencie tuszek) i był o 8,5% większy niż w analogicznym okresie 2023 r. Jednocześnie do Polski zaimportowano 74 tys. ton drobiu, o 16% mniej niż przed rokiem.
Wolumen eksportu produktów wołowych i cielęcych z Polski w okresie pięciu miesięcy 2024 r. zwiększył się o 4%, do 226 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), a przychody uzyskane z tego tytułu wzrosły o 3% i wyniosły blisko 1,1 mld EUR (4,7 mld zł). Większy był również import asortymentu wołowego i cielęcego (o 6% r/r), który wyniósł 28 tys. ton, a wydatki z tego tytułu wzrosły o 7%, do 132 mln EUR.
Mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych oraz żywca wyeksportowano 258 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 6% więcej niż w analogicznym okresie 2023 r., a wartość eksportu tego asortymentu wzrosła o 6%, do 840 mln EUR (3,6 mld zł). Od stycznia do końca maja 2024 r. do Polski sprowadzono 399 tys. ton produktów wieprzowych, o 4% więcej niż przed rokiem za 1,2 mld EUR (5,3 mld zł). Wartość zaimportowanych produktów wieprzowych była o 11% większa niż w tym samym okresie 2023 r.
Źródło: KOWR