W 2015 r. rosnący popyt na wieprzowinę na rynku światowym przyczynił się do wzrostu unijnego eksportu. W okresie styczeń – kwiecień 2015 r. z UE wyeksportowano 935 tys. ton produktów wieprzowych , o 6% więcej niż w analogicznym okresie 2014 r. Najwięcej wieprzowiny wywieziono do: Chin (31,5% wywozu tego mięsa, 36% więcej niż rok wcześniej), Korei Południowej (9% wywozu, 40% więcej), Japonii (9% wywozu, choć o 13% mniej niż przed rokiem), Hongkongu (9% wywozu, 33% mniej) oraz na Filipiny (6% wywozu, 3% więcej).
Unijny przywóz asortymentu wieprzowego wyniósł 12 tys. ton i był o 6% większy niż w okresie pierwszych czterech miesięcy 2014 r. Wieprzowina w 56% pochodziła ze Szwajcarii.
Z Polski w okresie styczeń – maj 2015 r. wyeksportowano (w ekwiwalencie mięsa) 255 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych, o 0,5% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Zmalał wywóz trzody chlewnej i tłuszczów, a zwiększył się wywóz mięsa i przetworów wieprzowych.
Do Polski sprowadzono 334 tys. ton produktów wieprzowych, o 1% mniej niż rok wcześniej. Przywóz żywca zmalał o 1%, z 2 241 tys. szt. do 2 225 tys. szt. Ogółem masa importowanej trzody chlewnej była jednak o 15% mniejsza niż przed rokiem ze względu na mniejszą średnią masę importowanych świń (przywieziono o połowę mniej tuczników, a więcej prosiąt i warchlaków oraz świń hodowlanych). Zmalał również przywóz tłuszczów, natomiast wzrósł przywóz mięsa i przetworów wieprzowych. Deficyt polskiego handlu zagranicznego asortymentem wieprzowym w okresie styczeń – maj 2015 r. w ujęciu wagowym wyniósł 79 tys. ton i był o 4% mniejszy niż w analogicznym okresie 2014 r., a w ujęciu wartościowym – 119 mln EUR, o 34% mniejszy.
Źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR