W lutym 2015 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 179,4 pkt i wobec zmienionego indeksu ze stycznia br. obniżył się o 1% (1,8 pp.). W porównaniu do lutego ub. r. był o 14% (29 pp.) niższy, informuje FAMMU/FAPA.
Ceny żywności na świecie spadały sukcesywnie od kwietnia 2014 r. i znajdują się obecnie na poziomie najniższym od lipca 2010 r. W lutym br. potaniał zwłaszcza cukier (-4,9%) i zboża (-3,2%), a także w mniejszym stopniu mięso (-1,4%). Podrożały natomiast artykuły mleczarskie (+4,6%) i nieznacznie oleje roślinne (+0,4%). Obniżka indeksu cen mięsa do 187,4 pkt była spowodowana spadkiem notowań wołowiny i mięsa owczego.
Ceny mięsa drobiu były stabilne, a wieprzowiny odbudowały się po ośmiu miesiącach nieprzerwanego spadku. Redukcja kursu wymiany walut wobec dolara amerykańskiego oraz obfita podaż eksportowa były przyczyną osłabienia cen wołowiny z Australii i Brazylii. Informacja o wprowadzeniu przez UE mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wpłynęła natomiast na wzrost cen eksportowych unijnej wieprzowiny.