Kabanosy to cienkie i długie kiełbaski, które na pewno zna każdy. Ich historia sięga XIX wieku, wówczas kabanosem nazywano tuczonego wieprzka, z którego pozyskiwało się wysokiej jakości mięso. W późniejszym okresie używano tej nazwy do gotowego wyrobu. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u.
Kabanosy są doskonałą przekąską, podaje się je na zimno. Można je spożywać same lub razem
z chlebem czy bułką. Wytwarzane są z wieprzowiny z dodatkiem naturalnych przypraw takich jak: pieprz, sól i czosnek. Mięso nadziewane jest w naturalne jelita baranie. Istnieje wiele rodzajów kabanosów, jednak najlepsze są te produkowane według tradycyjnych receptur, bez konserwantów. Równie ważny jest surowiec, z którego pozyskuje się mięso do ich produkcji.
Produkt tradycyjnie wędzony w wędzarni opalanej niebarwionym dymem, w 100% naturalny,
z mięsa od lokalnych rolników to propozycja Zakładu Przetwórstwa Mięsnego z Małopolski, którego działalność rozpoczęła się w 1997 roku. Lokalny surowiec, niesprowadzany z zagranicy jest wynikiem dbałości firmy o najlepsze walory smakowe produktów oraz bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Kabanosy sprzedawane są w opakowaniach vacuum lub luzem. Data przydatności do spożycia wynosi 18 dni.
Zobacz propozycję kabanosów od producentów klikając tutaj.
Zakład jest producentem doskonałych, wiejskich wyrobów z mięsa wieprzowego. Są to m.in: boczek wiejski, kiełbasa wiejska, smalec wiejski, łopatka pieczona i inne. Oferta kierowana jest do sklepów spożywczych, hurtowni oraz gastronomii na terenie województwa małopolskiego i śląskiego.