W dniu 9 maja br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 423/2013 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Stornoway Black Pudding”.
Kaszanki "Stornoway Black Pudding" to produkty charakterystyczne dla miasta Stornoway, będącego stolicą Wyspy Lewis na Hebrydach Zewnętrznych w Szkocji. Do ich produkcji używa się wyłącznie łoju wołowego, mąki owsianej, cebuli, krwi, soli i pieprzu. Nie zawierają one sztucznych barwników, dodatków smakowych, substancji wypełniających i konserwujących. Na surowo mają intensywną barwę, od ciemnoczerwono-brązowej do ciemnobrązowej. Inaczej niż w przypadku innych kaszanek regionalnych, głównym składnikiem kaszanki ze Stornoway jest łój wołowy. Jest to tłuszcz otaczający nerki i lędźwie u bydła. Ma on niską temperaturę topnienia, co oznacza, że łatwo go użyć w formie stałej do produkcji kaszanki, ale pod wpływem pary wodnej lub podczas gotowania ulega stopieniu. Łój, mimo że sam niemal pozbawiony smaku, wzmacnia smak dodanych składników oraz powoduje, że konsystencja kaszanki jest lżejsza. W chłodnym klimacie, takim jak na Hebrydach, łój jest idealnym pożywieniem na zimę dzięki dużej wartości kalorycznej. Mąka z owsa rosnącego w Szkocji daje kaszance ze Stornoway dobrą, gruboziarnistą strukturę.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej