WiÄ™ksza podaż woÅ‚owiny na rynku unijnym sprzyjaÅ‚a rosnÄ…cej konsumpcji tego gatunku miÄ™sa we Wspólnocie. W 2016 r. spożycie woÅ‚owiny ogóÅ‚em w Unii zwiÄ™kszyÅ‚o siÄ™ o blisko 2% do 7 mln 925 tys. ton. Jak prognozuje Komisja, w 2017 r. spożycie woÅ‚owiny ogóÅ‚em zwiÄ™kszy siÄ™ o 1,2%, natomiast w 2018 r. obniży siÄ™ o 1,6%. Spadek spożycia w przyszÅ‚ym roku podyktowany bÄ™dzie redukcjÄ… produkcji woÅ‚owiny na rynku wspólnotowym. Spożycie woÅ‚owiny przypadajÄ…ce na jednego mieszkaÅ„ca w Unii zwiÄ™kszyÅ‚o siÄ™ w 2016 r. o 1,6% do 10,8 kg/osobÄ™. W br. spożycie woÅ‚owiny per capita wzroÅ›nie prawdopodobnie o 0,9%, po czym w 2018 r. zmniejszy siÄ™ o 2%.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA