Kontrole Inspekcji - zafałszowania koniną - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Kontrole Inspekcji - zafałszowania koniną

PoczÄ…tkiem marca br. rozpoczęły siÄ™ kontrole Å¼ywnoÅ›ci powadzone na zlecenie Komisji Europejskiej w zwiÄ…zku z potencjalnymi zafaÅ‚szowaniami wyrobów woÅ‚owych miÄ™sem koÅ„skim. Koordynatorem bieżących dziaÅ‚aÅ„ wszystkich jednostek zaangażowanych w kontrole jest GÅ‚ówny Inspektor JakoÅ›ci Handlowej ArtykuÅ‚ów Rolno-Spożywczych

W rozpoczÄ™tych dziÅ› dziaÅ‚aniach udziaÅ‚ wezmÄ… kontrolerzy trzech wyspecjalizowanych Inspekcji: WeterynaryjnejHandlowej oraz JakoÅ›ci Handlowej ArtykuÅ‚ów Rolno Spożywczych. Polska zostaÅ‚a zobowiÄ…zana przez KE do analizy 150 próbek wyrobów zawierajÄ…cych miÄ™so woÅ‚owe. Zgodnie z zaleceniem KE, kontrole obejmÄ…:

  • żywność przeznaczonÄ… dla konsumenta lub zakÅ‚adów żywienia zbiorowego, wprowadzanej do obrotu lub etykietowanej jako zawierajÄ…ca woÅ‚owinÄ™,
  • miÄ™so koÅ„skie przeznaczone dla konsumentów, w celu wykrycia pozostaÅ‚oÅ›ci fenylobutazonu.

Inspekcja JakoÅ›ci Handlowej ArtykuÅ‚ów Rolno-Spożywczych pobierze 75 próbek u producentów. Tyle samo zbada Inspekcja Handlowa, która na zlecenie UOKiK w ramach swoich kompetencji, rozpoczęła dziÅ› kontrole w placówkach detalicznych. Kontrolerzy sprawdzajÄ…cy potencjalne zafaÅ‚szowania mogÄ… m.in. pobrać próbki ze sklepów, hurtowni oraz placówek gastronomicznych.

Ponadto badania mięsa końskiego w celu wykrycia pozostałości fenylobutazonu przeprowadzi Inspekcja Weterynaryjna.

Kontrole bÄ™dÄ… trwaÅ‚y miesiÄ…c. Wówczas poznamy wyniki pozwalajÄ…ce na okreÅ›lenie skali wystÄ™powania ewentualnych zafaÅ‚szowaÅ„ wyrobów woÅ‚owych surowcem koÅ„skim.  Wszystkie zebrane próbki zostanÄ… przebadane laboratoryjne w zakresie identyfikacji surowców miÄ™snych na podstawie analizy DNA.

Koordynatorem dziaÅ‚aÅ„ informacyjnych oraz rozpoczÄ™tych kontroli jest GÅ‚ówny Inspektor JakoÅ›ci Handlowej ArtykuÅ‚ów Rolno–Spożywczych

 

ŹródÅ‚o : UOKiK

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.