PoczÄ…tkiem marca br. rozpoczęły siÄ™ kontrole żywnoÅ›ci powadzone na zlecenie Komisji Europejskiej w zwiÄ…zku z potencjalnymi zafaÅ‚szowaniami wyrobów woÅ‚owych miÄ™sem koÅ„skim. Koordynatorem bieżących dziaÅ‚aÅ„ wszystkich jednostek zaangażowanych w kontrole jest GÅ‚ówny Inspektor JakoÅ›ci Handlowej ArtykuÅ‚ów Rolno-Spożywczych
W rozpoczÄ™tych dziÅ› dziaÅ‚aniach udziaÅ‚ wezmÄ… kontrolerzy trzech wyspecjalizowanych Inspekcji: Weterynaryjnej, Handlowej oraz JakoÅ›ci Handlowej ArtykuÅ‚ów Rolno Spożywczych. Polska zostaÅ‚a zobowiÄ…zana przez KE do analizy 150 próbek wyrobów zawierajÄ…cych miÄ™so woÅ‚owe. Zgodnie z zaleceniem KE, kontrole obejmÄ…:
- żywność przeznaczonÄ… dla konsumenta lub zakÅ‚adów żywienia zbiorowego, wprowadzanej do obrotu lub etykietowanej jako zawierajÄ…ca woÅ‚owinÄ™,
- miÄ™so koÅ„skie przeznaczone dla konsumentów, w celu wykrycia pozostaÅ‚oÅ›ci fenylobutazonu.
Inspekcja JakoÅ›ci Handlowej ArtykuÅ‚ów Rolno-Spożywczych pobierze 75 próbek u producentów. Tyle samo zbada Inspekcja Handlowa, która na zlecenie UOKiK w ramach swoich kompetencji, rozpoczęła dziÅ› kontrole w placówkach detalicznych. Kontrolerzy sprawdzajÄ…cy potencjalne zafaÅ‚szowania mogÄ… m.in. pobrać próbki ze sklepów, hurtowni oraz placówek gastronomicznych.
Ponadto badania mięsa końskiego w celu wykrycia pozostałości fenylobutazonu przeprowadzi Inspekcja Weterynaryjna.
Kontrole bÄ™dÄ… trwaÅ‚y miesiÄ…c. Wówczas poznamy wyniki pozwalajÄ…ce na okreÅ›lenie skali wystÄ™powania ewentualnych zafaÅ‚szowaÅ„ wyrobów woÅ‚owych surowcem koÅ„skim. Wszystkie zebrane próbki zostanÄ… przebadane laboratoryjne w zakresie identyfikacji surowców miÄ™snych na podstawie analizy DNA.
Koordynatorem dziaÅ‚aÅ„ informacyjnych oraz rozpoczÄ™tych kontroli jest GÅ‚ówny Inspektor JakoÅ›ci Handlowej ArtykuÅ‚ów Rolno–Spożywczych
ŹródÅ‚o : UOKiK