Krajowe ceny skupu żywca, prosiąt, kurcząt brojlerów- w pierwszym tygodniu września - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Krajowe ceny skupu żywca, prosiąt, kurcząt brojlerów- w pierwszym tygodniu września

Ceny skupu żywca
Według Zintegrowanego Systemu Rolni-czej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 01–07.09.2014 r. średnia krajowa cena zakupu żywca wieprzowego była o 1 gr/kg niższa od notowanej w poprzednim tygo-dniu i wyniosła 5,10 zł/kg. Jednocześnie żywiec wieprzowy kupowano o 1% taniej niż przed miesiącem i o 18% taniej niż rok wcześniej.
 
W dniach 01–07.09.2014 r. (według Komisji Europejskiej) przeciętna cena zakupu świń rzeźnych w UE ukształtowała się na pozio-mie 163,82 EUR/100 kg (masy poubojowej schłodzonej klasy E) i była nieznacznie (o 0,2%) niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 16% niższa niż przed rokiem. Kra-jowa cena w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 161,29 EUR/100 kg.
W omawianym tygodniu żywiec wołowy w Polsce (według danych ZSRIR MRiRW) kupowano przeciętnie po 5,78 zł/kg wobec 5,77 zł/kg tydzień wcześniej. Cena zakupu tego gatunku żywca była o 1% niższa niż przed miesiącem i o 3% niższa niż przed rokiem.
 
W UE za bydło rzeźne płacono średnio 371,87 EUR/100 kg (masy poubojowej schło-dzonej klasy R3). Była to cena nieco (o 0,4%) wyższa od notowanej tydzień wcześniej, ale o 4% niższa niż przed rokiem. Krajowa cena wołowiny tej klasy wyrażona w walu-cie unijnej ukształtowała się na poziomie 299,25 EUR/100 kg.
Kurczęta brojlery w pierwszym tygodniu września skupowano średnio po 3,80 zł/kg, o niecałe 3% taniej niż tydzień wcześniej i o ponad 3% taniej niż przed miesiącem. Kurczęta były także o 6,5% tańsze niż w porównywalnym okresie 2013 r. Za indyki w skupie płacono po 5,86 zł/kg, o 2 gr/kg mniej niż w poprzednim tygodniu, o 1 gr/kg mniej niż miesiąc wcześniej i o 6% mniej niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny prosiąt
W dniach 01–07.09.2014 r. na krajowych targowiskach za 1 prosię otrzymywano przeciętnie 165 zł, o 1% więcej niż w po-przednim tygodniu. Cena ta była nieznacz-nie (o 0,5%) niższa od notowanej miesiąc wcześniej i o 9% niższa niż przed rokiem.
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.