Zwiększenie produkcji trzody chlewnej, bydła oraz drobiu w Polsce znajduje odzwierciedlenie we wzroście skupu żywca rzeźnego. W maju 2015 r. krajowy skup żywca wieprzowego (według danych GUS) osiągnął poziom 117 tys. ton i był o 10% większy niż w kwietniu 2015 r. oraz o 28% większy niż w maju 2014 r. Skup żywca wołowego wyniósł 32 tys. ton i był o 1% większy niż w poprzednim miesiącu oraz o 10% większy niż rok wcześniej. Żywca drobiowego skupiono 191 tys. ton, o 1% więcej niż miesiąc wcześniej i o 9% więcej niż przed rokiem. Ogółem w maju 2015 r. do skupu dostarczono 340 tys. ton żywca rzeźnego, o 4% więcej niż w kwietniu 2015 r. i o 15% więcej niż w maju 2014 r.
W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2015 r. krajowy skup żywca rzeźnego wyniósł 1 693 tys. ton, o 15% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Zwiększenie skupu odnotowano zarówno w przypadku trzody chlewnej, jak i bydła oraz drobiu. Dostawy do skupu żywca drobiowego osiągnęły poziom 949 tys. ton, o 12% wyższy niż w okresie styczeń–maj 2014 r. Skup żywca wieprzowego wyniósł 575 tys. ton, o 17% więcej niż przed rokiem, a żywca wołowego – 163 tys. ton, o 24% więcej.
Źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR