Artykuł reklamowy
Kuchnia śląska po mistrzowsku
Tradycyjne potrawy śląskie miały przede wszystkim zapewnić siłę do pracy pod ziemią. Były więc sycące, ale też smaczne, aby górnik mógł w dobrym humorze pójść do roboty. Śląską kuchnię kształtowały polskie, czeskie i niemieckie wpływy. Dzięki nim stała się ona niepowtarzalna i pełna różnorodności.
Charakterystyczną potrawą są rolady mięsne z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Jeśli mowa o Śląsku, obowiązkowo należy też wspomnieć o tradycyjnym krupnioku, czyli regionalnej kaszance. W czerwcu 2016 r. został on wpisany do europejskiego rejestru, uzyskując certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne. Inną typową śląską wędliną jest żymlok, wyrób podrobowy o wyglądzie kiełbasy, a konsystencji kaszanki. Oczywiście wszystkie te potrawy koniecznie muszą być przyrządzane na najlepszym jakościowo mięsie.
Wśród pasjonatów wybitnej kuchni na Śląsku znany z kunsztu masarskiego jest Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta z Lubomi, który powstał w 1989 r. Właściciel przejął zaplecze warsztatowe zakładu po ojcu, również rzeźniku. Początkowo zatrudniał pięć osób, a obecnie w firmie pracuje ponad 200 wykwalifikowanych pracowników. W ciągu 28 lat zakład został rozbudowany i wyposażony w nowoczesny sprzęt. Ma własną ubojnię bydła i trzody, rozbiór oraz no woczesną linię technologiczną, spełniającą wszystkie normy unijne. Najwyższa jakość produktów wynika przede wszystkim z dobrze wyselekcjonowanego żywca, który pochodzi od lokalnych rolników i z własnej hodowli. Właściciel zakładu kładzie duży nacisk na proces hodowli zwierząt, w tym prawidłowe i jak najbardziej naturalne odżywianie. Do zakładu codziennie rano dostarczane jest mięso z własnego rozbioru. Jest ono w pełni naturalne, a co najważniejsze – świeże. W ofercie zakładu koneserzy aromatycznych śląskich potraw znajdą ponad 150 gatunków kiełbas cienkich i grubych, szynek, salcesonów, pasztetów i mielonek oraz kilkadziesiąt rodzajów wyrobów garmażeryjnych, m.in. pierogi, naleśniki, bigos, gołąbki czy krokiety. Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta kojarzy się przede wszystkim z dobrym smakiem i tradycją, czego dowodem są przyznawane na konkursach i targach krajowych nagrody i wyróżnienia.