W 2007 r. Rosja należała do wiodących importerów mięsa czerwonego na świecie. W minionym roku Rosjanie spadli na piąte miejsce wśród czołowych kupców tych towarów, podaje FAMMU/FAPA. Głównym dostawcą mięsa czerwonego na rynek rosyjski była Brazylia, ze sprzedażą na poziomie 400 tys. ton. Sąsiednia Białoruś przesunęła się w drabinie najważniejszych dostawców do Rosji, wywożąc w tym kierunku 300 tys. ton towarów mięsnych. W 2013 r. odnotowano także spadek eksportu mięsa z Rosji. Eksport tych towarów (w tym podrobów) osiągnął pułap 50 tys. ton, z czego większość trafiła do środkowej oraz południowo-wschodniej Azji. Pomimo problemów z epidemią afrykańskiego pomoru świń, Rosjanie odnotowali stopniowy wzrost wywozu wieprzowiny do krajów południowo-wschodniej Azji, który ukształtował się na poziomie 8-10 tys. ton. Głównym odbiorcą rosyjskiej wieprzowiny były Chiny, w tym przede wszystkim Hongkong. W 2013 r. odnotowano także wzrost eksportu przetworów mięsnych z Rosji, który mógł wynieść nawet 45 tys. ton. Ponad 80% tych towarów trafiło do Kazachstanu.