Mięso halal - Chiny ambitnie podchodzą do możliwości rozwoju - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Mięso halal - Chiny ambitnie podchodzą do możliwości rozwoju

Wuzhong, miasto w Chinach leżące w północno-zachodniej części autonomicznego regionu Ningxia Hui, ma wkrótce stać się największym chińskim centrum krajowym oraz eksportowym mięsa halal, informuje FAMMU/FAPA.

Miejscowe władze zamierzają założyć farmę bydła oraz planują zagwarantować wszystkie standardy autentyczności produkcji typu halal. Obecnie w Wuzhong żyje 726 tys. muzułmanów, co stanowi 53% całej społeczności. Naturalnym rynkiem zbytu produkowanej w tych okolicach żywności halal będą kraje Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej. W 2014 r. Chiny wyeksportowały około 6,5 tys. ton mięsa wołowego (o wartości 59 mln USD), tj. o 11% więcej niż rok wcześniej.

Wzrost wywozu osiągnięto dzięki zwyżce sprzedaży do Kirgistanu, Hongkongu oraz Korei Północnej. Wywóz do Malezji oraz większości krajów Bliskiego Wschodu obniżył się ze względu na wymagania odbiorców, którzy zainteresowani byli przede wszystkim produktami halal. Trzeba wspomnieć, że w 2010 r. kraje Bliskiego Wschodu były największym odbiorcą chińskiej wołowiny. Wówczas eksport tego gatunku mięsa z Chin osiągnął rekordowy poziom ponad 22 tys. ton. W 2014 r.

Chińczycy wyeksportowali także 2,2 tys. ton mięsa owczego (o wartości 20 mln USD). Wielkość tego wywozu pozostała jednak poniżej rekordowego poziomu zanotowanego w 2010 r. Chiński przemysł mięsa wołowego oraz owczego przechodzą obecnie proces konsolidacji oraz modernizacji. Producenci pokonujący przeszkody strukturalne, zmuszeni są do zachowania odpowiedniego poziomu standardów oraz bezpieczeństwa żywności, co w przyszłości zapewni rozwój tych gałęzi przemysłu oraz odpowiednie zyski z handlu. 

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.