Wuzhong, miasto w Chinach leżące w północno-zachodniej części autonomicznego regionu Ningxia Hui, ma wkrótce stać się największym chińskim centrum krajowym oraz eksportowym mięsa halal, informuje FAMMU/FAPA.
Miejscowe władze zamierzają założyć farmę bydła oraz planują zagwarantować wszystkie standardy autentyczności produkcji typu halal. Obecnie w Wuzhong żyje 726 tys. muzułmanów, co stanowi 53% całej społeczności. Naturalnym rynkiem zbytu produkowanej w tych okolicach żywności halal będą kraje Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej. W 2014 r. Chiny wyeksportowały około 6,5 tys. ton mięsa wołowego (o wartości 59 mln USD), tj. o 11% więcej niż rok wcześniej.
Wzrost wywozu osiągnięto dzięki zwyżce sprzedaży do Kirgistanu, Hongkongu oraz Korei Północnej. Wywóz do Malezji oraz większości krajów Bliskiego Wschodu obniżył się ze względu na wymagania odbiorców, którzy zainteresowani byli przede wszystkim produktami halal. Trzeba wspomnieć, że w 2010 r. kraje Bliskiego Wschodu były największym odbiorcą chińskiej wołowiny. Wówczas eksport tego gatunku mięsa z Chin osiągnął rekordowy poziom ponad 22 tys. ton. W 2014 r.
Chińczycy wyeksportowali także 2,2 tys. ton mięsa owczego (o wartości 20 mln USD). Wielkość tego wywozu pozostała jednak poniżej rekordowego poziomu zanotowanego w 2010 r. Chiński przemysł mięsa wołowego oraz owczego przechodzą obecnie proces konsolidacji oraz modernizacji. Producenci pokonujący przeszkody strukturalne, zmuszeni są do zachowania odpowiedniego poziomu standardów oraz bezpieczeństwa żywności, co w przyszłości zapewni rozwój tych gałęzi przemysłu oraz odpowiednie zyski z handlu.