Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR, na rynku krajowym zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 24–30.08.2020 r. trzodę chlewną kupowały przeciętnie po 4,85 zł/kg wobec 4,86 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była o 3% niższa niż przed miesiącem oraz o 18% niższa niż w analogicznym okresie 2019 r.
Od początku sierpnia 2020 r. średnia cena zakupu świń rzeźnych w UE nie uległa istotnym zmianom. W ostatnim tygodniu sierpnia br., podobnie jak w poprzednim notowaniu oraz przed miesiącem, za żywiec ten uzyskiwano średnio 150,68 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Cena ta była jednak o 17% niższa niż przed rokiem. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy płacono 144,31 EUR/100 kg, o 4% mniej niż średnio w UE i o 5% mniej niż w Niemczech (152,30 EUE/100 kg). Z kolei w ostatnim tygodniu sierpnia br., podobnie jak w poprzednim notowaniu, półtusze wieprzowe zbywano średnio po 7,05 zł/kg. Był to poziom cen o 2% niższy niż przed miesiącem oraz o 18% niższy niż przed rokiem.