Szukając odpowiedniej osłonki dla produktu przetwórstwa mięsnego warto zauważyć, że jest on ściśle związany z kartą charakterystyki wyrobu gotowego. Obecnie, produkowane osłonki sztuczne posiadają wiele zalet, które odróżniają je od osłonek naturalnych. Przede wszystkim spełniają wymogi sanitarno – epidemiologiczne, mają jednakowy kaliber, grubość oraz odpowiednią przepuszczalność na całej długości ścianek, są bezwonne. Osłonki poliamidowe – bardzo popularne wśród osłonek sztucznych, mogą mieć dowolną długość, kolor, a także rozmiar. Jest to istotne zwłaszcza
w przypadku automatyzacji procesu produkcji wyrobów mięsnych – mówi Małgorzata Prelewska
z firmy Gos-Pak.
Osłonki te produkuje się w wielu wariantach kolorystycznych w zależności od przeznaczenia. Dodatkowo, jest możliwość nanoszenia na nie nadruków czy napisów informacyjnych i reklamowych. Sztuczne osłonki poliamidowe łatwo poddają się marszczeniu, klipsowaniu, konfekcjonowaniu oraz sznurowaniu. Ważna jest także elastyczność i odporność mechaniczna osłonki oraz jej kaliber – dodaje Małgorzata Prelewska.
Poza spełnieniem odpowiednich cech technologicznych, osłonki muszą spełniać też szereg warunków higienicznych, które mają zapewnić gotowemu wyrobowi właściwą jakość i trwałość. Istotna jest czystość mikrobiologiczna osłonek. W związku z tym, osłonki powinny charakteryzować się minimalną ilością wody związanej absorpcyjnie, szczególnie w wewnętrznej ścianie osłonki.
Osłonki poliamidowe szczególnie polecane są do produkcji wędlin parzonych ze względu na ich wysoką nieprzepuszczalność dla gazów, dużą odporność mechaniczną, trwały kaliber oraz łatwość nanoszenia nadruków. Zastosowanie osłonek poliamidowych redukuje do minimum straty farszu, utlenianie i zmiany barwy gotowego wyrobu. Osłonki te są elastyczne i jednocześnie wysoce odporne mechanicznie na przerwania i odkształcenia. Wytrzymują ponadto wysokie temperatury - parzenia
i sterylizacji oraz niskie - chłodzenia i zamrażania.
Wybór odpowiedniej osłonki oraz jej rozmiar, kolor, czy też nadruk zależy od końcowego wyrobu gotowego. Osłonki poliamidowe używane są do różnych pozycji produkowanych w przetwórstwie mięsnym. Przykładowo, osłonka o kalibrze Ø 73 – 115 mm w kolorze bezbarwnym, z nadrukiem idealnie nadaje się do salcesonu natomiast w kolorze czerwonym do mortadeli. Dzięki szerokiej gamie kolorów produkt na półce sklepowej można wyróżnić i uatrakcyjnić. Tak też robią producenci karmy dla psów, która jest coraz bardziej popularna w tak zwanych batonach – tutaj kalibry wiodące to również Ø 73 – 115 mm, ale także przykładowo Ø 60 – 94 mm w kolorze białym. Bardzo popularne jest także wykorzystanie osłonki poliamidowej termokurczliwej Ø 40 – 63 mm w kolorze złotym do pasztetowej, czy też bezbarwnej z nadrukiem do metki cebulowej.
Producent osłonek poliamidowych - GOS - PAK