W dn. 5–11.08 br. cena żywca wieprzowego w Polsce uległa obniżeniu. Zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, skupowały świnie rzeźne średnio po 7,04 zł/kg, o blisko 1% taniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% taniej niż przed miesiącem.
Taki sam kierunek zmian cen odnotowano w UE. W tym okresie unijni dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali średnio 210,52 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1,2% mniej niż tydzień wcześniej oraz o 2% mniej niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był również o 13% tańszy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 213,17 EUR/100 kg i była o 2,66 EUR/100 kg wyższa niż średnio w UE. Wśród największych producentów wieprzowiny niższe niż w Polsce ceny notowano m.in. w Niderlandach (173,45 EUR/100 kg, o 39,72 EUR mniej), zaś wyższe – w Hiszpanii (223,84 EUR/100 kg, o 10,67 EUR więcej) i w Niemczech (214,17 EUR/100 kg, o 1,00 EUR więcej).
W dn. 5–11.08.2024r. półtusze wieprzowe zbywano po 10,34 zł/kg wobec 10,29 zł/kg tydzień wcześniej. W ciągu miesiąca półtusze wieprzowe potaniały o 1,5%.
Źródło: KOWR