W I połowie sezonu 2015/2016 (od października 2015 r. do marca 2016 r.), Australijczycy wyeksportowali łącznie 124,6 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. zaledwie o 2% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego sezonu. Największy wzrost wysyłek tego gatunku mięsa zanotowano na rynek amerykański (wzrost o 20% do 29,9 tys. ton), będący jednocześnie największym rynkiem zbytu na jagnięcinę z Antypodów. Więcej australijskiej jagnięciny trafiło także do Korei Południowej (wzrost
o 49% do ponad 4 tys. ton), Kataru (wzrost o 23% do 6,8 tys. ton) oraz Zjednoczonych Emiratów Arabskich (wzrost o 13% do 10,7 tys. ton). Obniżył się zaś eksport tego gatunku mięsa do Hong Kongu (spadek o 85% do 648 ton) oraz do Wielkiej Brytanii (spadek o 20% do 4,1 tys. ton). Spadek wywozu do Hong Kongu wynikał przede wszystkim z redukcji popytu na mięso owcze w Chinach, gdzie notuje się nadpodaż tego gatunku mięsa, a ceny spadają. Mniejsze dostawy do Wielkiej Brytanii można łączyć natomiast z większą produkcją na Wyspach w bieżącym sezonie oraz 5% wzrostem dostaw tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii (37,9 tys. ton w okresie od października 2015 r. do marca 2016 r.).
Źródło: FAMMU/FAPA