Obróbka zwierzyny łownej przed badaniem - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Obróbka zwierzyny łownej przed badaniem

Odstrzeloną zwierzynę łowną zgłasza się organowi właściwemu w celu zbadania w terminie 12 godzin od momentu odstrzału. Grubej zwierzynie łownej (jeleniom, sarnom, dzikom i in.) natychmiast po odstrzale należy wyjąć organy wewnętrzne. Serce, płuca, wątroba, i nerki zapakowane w plastikowe woreczki należy oznakować tak, aby można było stwierdzić ich przynależność do korpusu. Organy te należy zachować do końca badania. Zdejmowanie skóry i rozcinanie zwierzyny łownej nie jest dozwolone na miejscu odstrzału. Po oddzieleniu organów wewnętrznych, na odstrzelonej zwierzynie łownej umieszcza się etykietę, które zawiera informacje o miejscu odstrzału i datę odstrzału.

Przy wyjmowaniu organów wewnętrznych odstrzelonej zwierzyny łownej należy stwierdzić:

1) czy są zmiany, które wskazują na istnienie podejrzenia lub zachorowania przez zwierzę na choroby zakaźne, które przenoszą się na ludzi i zwierzęta;

2) czy są widoczne objawy choroby lub zmiany stanu ogólnego, na podstawie których mięso zwierzyny łownej mogłoby zostać uznane za nienadające się do konsumpcji publicznej;

3) czy są oznaki, które wskazują na to, że zwierzęciu były podawane substancje o działaniu farmakologicznym lub, że zwierze otrzymywało inne substancje, które mogą przedostawać się do mięsa i z powodu których może ono nie spełniać norm higienicznych do konsumpcji publicznej lub, że istnieje uzasadnione podejrzenie obecności pozostałości biologicznych lub innych trujących substancji.

Korpus odstrzelonej zwierzyny łownej należy schłodzić do +7 °C i w terminie 24 godzin wysłać do obiektu zajmującego się obróbką, w którym zostanie zbadany, oceniony i oznakowany. Jeśli temperatura zewnętrzna nie pozwala dostatecznie szybko osiągnąć temperatury + 7 °C w głębi mięsa, należy mięso jak najszybciej, a najpóźniej 10 godzin po odstrzale, umieścić w odpowiednim urządzeniu chłodniczym.

 

Żródło: Głowny Inspektorat Weterynarii

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.