Według raportu Irlandzkiej Rady Żywnościowej (Bord Bia), w 2012 r. rentowność produkcji żywca drobiowego w UE pogorszyła się, a relacja cen kurcząt brojlerów do cen pasz była najniższa od 8 lat.
Spadek opłacalności chowu został spowodowany wzrostem cen pasz przemysłowych dla drobiu, który nie został zrekompensowany wystarczającym wzrostem cen skupu żywca. Pomimo tych przeciwności, produkcja mięsa drobiu w UE (kurcząt i indyków) wzrosła w 2012 r. prawie o 2% w odpowiedzi na zwiększone zapotrzebowanie. Import zmniejszył się o 2% z uwagi na niższe dostawy z Brazylii. Ceny drobiu pozostały konkurencyjne w stosunku do pozostałych gatunków mięsa. Na 2013 r. analitycy przewidują poprawę rentowności produkcji drobiarskiej wobec prognozowanego spadku cen pasz i umiarkowanego wzrostu cen żywca.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. World Poultry