„Klient woli zapłacić kilka złotych więcej i otrzymać produkt bardzo dobry jakościowo
i ze sprawdzonego źródła"
– mówi Koordynator ds. handlu Dorota Skoczek.
Remigiusz Zagraba: Iloma sklepami obecnie zarządza Grupa Polskich Sklepów PASSA i w jakich województwach są zlokalizowane?
Dorota Skoczek: Grupa Polskich Sklepów Passa to obecnie 55 sklepów. 3 listopada br. pod nasze skrzydła dołączyła kolejna placówka z województwa Małopolskiego, stale są prowadzone rozmowy handlowe w celu przyłączenia kolejnych placówek. Wszystkie sklepy Grupy Passa zlokalizowane są na terenie województw: małopolskiego i podkarpackiego.
R.Z.: Mięso i wędliny to niewątpliwie jedna z najlepiej sprzedających się kategorii produktów świeżych. Co wyróżnia Państwa ofertę spośród konkurencji?
D.S.: Grupa Passa to zrzeszenie regionalnych sieci, a także pojedynczych sklepów. To, co wyróżnia nasze placówki to wsłuchanie się w potrzeby klienta. W ladach mięsno-wędliniarskich pojawia się dokładnie to, czego oczekuje nasz klient. Ta oferta jest bardzo zróżnicowana w zależności od miejsca położenia sklepu. Każdy region ma swoje regionalne specjały i nasze sklepy oferują je swoim klientom. Centrala bardzo dba o to, aby stoisko przyciągało uwagę klienta, dlatego systematycznie szkolimy naszych sprzedawców w kwestii ułożenia towaru, a także umiejętności sprzedaży towarów z lady mięsno-wędliniarskiej.
R.Z.: Po jakie produkty najczęściej sięgają konsumenci robiąc zakupy w sklepach PASSA?
D.S.: Klient przede wszystkim weryfikuje relację jakości i ceny. Jeżeli za dobrą cenę otrzyma rozpoznawalne produkty ogólnopolskich producentów – bardzo często dokona ich zakupu. W tym miejscu weryfikuje się skuteczność kampanii marketingowych i rozpoznawalności marki poszczególnych produktów.
Od pewnego czasu zauważamy coraz większe zainteresowanie produktami regionalnymi. Wynika to
z faktu, że stale wzrasta świadomość klientów o jakości produktów, ich składzie, sposobie produkcji etc. Klient woli zapłacić kilka złotych więcej i otrzymać produkt bardzo dobry jakościowo i ze sprawdzonego źródła.
R.Z.: Jakie wymagania powinien spełnić tzw. idealny dostawca mięsa i wędlin?
...
R.Z.: Jakich produktów z kategorii mięso - wędliny według Pani brakuje na rynku?
...