Do końca 2017 r. Australijczycy zniosą prawdopodobnie zakaz importu mięsa wołowego, wprowadzony przed szesnastoma laty (w 2001 r.), w związku z wykryciem na Wyspach Japońskich tzw. choroby szalonych krów (BSE). Od tego czasu rząd japoński naciskał na władze australijskie
o wznowienie importu. Australijczycy poinformowali, że zamierzają dokonać inspekcji japońskich rzeźni w czasie lata (na półkuli południowej), co będzie wstępem do zniesienia embarga. W Australii działa około 1600 japońskich restauracji, gdzie spożycie wołowiny przypadające na jednego klienta jest trzy razy wyższe niż w Japonii. Rząd japoński zamierza zwiększyć wartość wywozu towarów rolnych, leśnictwa i rybołówstwa do 8,68 mld USD do 2019 r. (oznacza to wzrost o 30% w porównaniu
z wartością eksportu w 2015 r.). Zwiększenie sprzedaży wołowiny ma być istotnym elementem, który wpłynie na zwyżkę wartości wywozu towarów rolnych, leśnictwa i rybołówstwa z Japonii.
Źródło: FAMMU/FAPA