Jak podaje Biuro Strategii i Analiz KOWR w pierwszym półroczu 2020 r. łączne przychody z polskiego eksportu produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych osiągnęły ponad 2,9 mld EUR (12,8 mld zł) i były o 5% mniejsze niż przed rokiem. Największy udział w wartości eksportu mięsa i przetworów miały produkty drobiowe, które sprzedano za blisko 1,4 mld EUR (6,0 mld zł). Przychody z eksportu asortymentu wieprzowego wyniosły 817 mln EUR (3,6 mld zł), a produktów wołowych i cielęcych – 728 mln EUR (3,2 mld zł).
W okresie styczeń–czerwiec 2020 r. z Polski wyeksportowano 848 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 4% mniejniż przed rokiem. Jednocześnie do kraju przywieziono 67 tys. ton drobiu, o 28% mniej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego.
Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych wyniósł 336 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 17 mniej niż przed rokiem. Import asortymentu wieprzowego do Polski był o 8% mniejszy i ukształtował się na poziomie 435 tys. ton.
Żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych wyeksportowano 227 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 2% mniej niż w pierwszym pół- roczu 2019 r. Jednocześnie do kraju sprowadzono 21 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, o 13% mniej niż przed rokiem.