Z kraju w okresie dziewięciu miesięcy 2016 r. wywieziono 321 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 1% mniej niż przed rokiem, ale więcej niż
w analogicznych okresach lat wcześniejszych. O spadku wolumenu zadecydował przede wszystkim mniejszy eksport mięsa mrożonego (o 7%), którego nie zrekompensował wzrost wywozu mięsa świeżego. Łączna wartość eksportu produktów wołowych i cielęcych wyniosła 956 mln EUR i była
o 3% mniejsza niż przed rokiem.
Import wołowiny do Polski jest marginalny. Od stycznia do września 2016 r. do kraju przywieziono 35 tys. ton asortymentu wołowego i cielęcego (w ekwiwalencie tusz) wobec 32 tys. ton przed rokiem. Większy był import mięsa, a mniejszy – przetworów i żywca. Łączna wartość zakupionych za granicą produktów wołowych i cielęcych wyniosła 101 mln EUR wobec 96 mln EUR w analogicznym okresie 2015 r.
Nadwyżka w handlu wołowiną i cielęciną wyniosła 286 tys. ton oraz 855 mln EUR wobec odpowiednio 292 tys. ton i 886 mln EUR rok wcześniej.
Źródło: ARR