WedÅ‚ug Biura Analiz i Programowania ARR w 2017 roku dynamicznie roÅ›nie eksport wyrobów wieprzowych w Polsce. W okresie od stycznie do kwietnia obecnego roku z kraju wywieziono 248 tys. ton żywca, miÄ™sa, przetworów i tÅ‚uszczów wieprzowych, co stanowi o 11% wiÄ™cej niż rok temu. Na temat póÅ‚tusz wieprzowych, rozmawiamy z Piotrem JaÅ›likowskim, wÅ‚aÅ›cicielem Ubojni zwierzÄ…t PPHU JAÅšLIKOWSCY z województwa wielkopolskiego.
Remigiusz Zagraba: Obecnie na rynku jest zapotrzebowanie na różne klasy póÅ‚tusz. Jakie póÅ‚tusze zgodnie z klasyfikacjÄ… SEUROP sÄ… dostÄ™pne w PaÅ„stwa ofercie?
Piotr JaÅ›likowski: Tak, to prawda, sÄ… różni klienci i różne potrzeby. GÅ‚ównÄ… klasÄ… jakÄ… posiadamy w ofercie jest klasa E+ i wyżej, czyli 60% miÄ™snoÅ›ci. Stanowi to okoÅ‚o 80% naszej produkcji. Wysoka jakość miÄ™sa, jego obróbka i sprawna oraz bezpieczna dostawa, to jest to co nas wyróżnia na rynku.
R.Z.: Aktualnie obserwujemy spory popyt na wieprzowinÄ™, szczególnie rynki: chiÅ„ski, japoÅ„ski i koreaÅ„ski sÄ… bardzo chÅ‚onne. Czy Pana produkty również tam docierajÄ…, czy koncentruje siÄ™ Pan raczej na rynku krajowym?
P.J.: Sprzedajemy gÅ‚ównie na rynku krajowym. Nieznaczna część produkcji, okoÅ‚o 20-30% trafia na rynek naszego regionu Wielkopolski. Natomiast wspóÅ‚pracujemy z rozbieralniami, które eksportujÄ… elementy z naszych póÅ‚tusz na rynki europejskie i również poza UE.
R.Z.: W opinii wielu polskich konsumentów i konsumentek najbardziej wartoÅ›ciowym miÄ™sem jest to, które pochodzi z rynku krajowego. Pan swoje póÅ‚tusze opiera na trzodzie z Polski czy sprowadza z zagranicy?
P.J.: WspóÅ‚pracujemy z wieloma farmami krajowymi, co stanowi okoÅ‚o 40% produkcji. OkoÅ‚o 20% produkcji to trzoda od rolników, natomiast mniej wiÄ™cej 40% jest importowane z Niemiec i Dani.
R.Z.: Najwybitniejsci polscy masarze podkreÅ›lajÄ…, że smak wÄ™dlin uzależniony jest w najwiÄ™kszym stopniu od jakoÅ›ci miÄ™sa, którego siÄ™ użyje do ich produkcji. Co wyróżnia wieprzowinÄ™ i dlaczego wegÅ‚ug wielu znawców jest ona najsmaczniejsza?
P.J.: MiÄ™so wieprzowe jest kwintesencjÄ… smaku, ze wzglÄ™du na bogatszÄ… zawartość tÅ‚uszczu niż w przypadku innych popularnych miÄ™s. Dobrej jakoÅ›ci tÅ‚uszcz zawarty w wieprzowinie jest gÅ‚ównym noÅ›nikiem jej smaku. Niestety wspóÅ‚czesny konsument jest bardzo czÄ™sto wprowadzany w błąd i otrzymuje informacjÄ™ że miÄ™so wieprzowe jest niezdrowe, a w rzeczywistoÅ›ci nawet WHO pozytywnie wypowiada siÄ™ na jego temat i akcentuje jako źródÅ‚o cennego żelaza, witaminy B12 a także cynku. OczywiÅ›cie zbyt duże dawki mogÄ… zaszkodzić, ale to jak ze wszystkim.
R.Z.: Na co powinien zwrócić uwagÄ™ wÅ‚aÅ›ciciel masarni wybierajÄ…c póÅ‚tusze wieprzowe?
P.J.: WÅ‚aÅ›ciciel masarni kupujÄ…c póÅ‚tusze wieprzowe powinien kierować siÄ™ nie tylko wysokimi uzyskami z rozebranej póÅ‚tuszy, ale również walorami smakowymi, które znajdujÄ… siÄ™ w sumiennie wyhodowanej Å›wini przez polskiego rolnika.
PóÅ‚tusze wieprzowe Å‚ódzkie, wielkopolskie, Å›lÄ…skie- P.P.H.U. JaÅ›likowscy