Według Biura Analiz i Programowania ARR w 2017 roku dynamicznie rośnie eksport wyrobów wieprzowych w Polsce. W okresie od stycznie do kwietnia obecnego roku z kraju wywieziono 248 tys. ton żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych, co stanowi o 11% więcej niż rok temu. Na temat półtusz wieprzowych, rozmawiamy z Piotrem Jaślikowskim, właścicielem Ubojni zwierząt PPHU JAŚLIKOWSCY z województwa wielkopolskiego.
Remigiusz Zagraba: Obecnie na rynku jest zapotrzebowanie na różne klasy półtusz. Jakie półtusze zgodnie z klasyfikacją SEUROP są dostępne w Państwa ofercie?
Piotr Jaślikowski: Tak, to prawda, są różni klienci i różne potrzeby. Główną klasą jaką posiadamy w ofercie jest klasa E+ i wyżej, czyli 60% mięsności. Stanowi to około 80% naszej produkcji. Wysoka jakość mięsa, jego obróbka i sprawna oraz bezpieczna dostawa, to jest to co nas wyróżnia na rynku.
R.Z.: Aktualnie obserwujemy spory popyt na wieprzowinę, szczególnie rynki: chiński, japoński i koreański są bardzo chłonne. Czy Pana produkty również tam docierają, czy koncentruje się Pan raczej na rynku krajowym?
P.J.: Sprzedajemy głównie na rynku krajowym. Nieznaczna część produkcji, około 20-30% trafia na rynek naszego regionu Wielkopolski. Natomiast współpracujemy z rozbieralniami, które eksportują elementy z naszych półtusz na rynki europejskie i również poza UE.
R.Z.: W opinii wielu polskich konsumentów i konsumentek najbardziej wartościowym mięsem jest to, które pochodzi z rynku krajowego. Pan swoje półtusze opiera na trzodzie z Polski czy sprowadza z zagranicy?
P.J.: Współpracujemy z wieloma farmami krajowymi, co stanowi około 40% produkcji. Około 20% produkcji to trzoda od rolników, natomiast mniej więcej 40% jest importowane z Niemiec i Dani.
R.Z.: Najwybitniejsci polscy masarze podkreślają, że smak wędlin uzależniony jest w największym stopniu od jakości mięsa, którego się użyje do ich produkcji. Co wyróżnia wieprzowinę i dlaczego wegług wielu znawców jest ona najsmaczniejsza?
P.J.: Mięso wieprzowe jest kwintesencją smaku, ze względu na bogatszą zawartość tłuszczu niż w przypadku innych popularnych mięs. Dobrej jakości tłuszcz zawarty w wieprzowinie jest głównym nośnikiem jej smaku. Niestety współczesny konsument jest bardzo często wprowadzany w błąd i otrzymuje informację że mięso wieprzowe jest niezdrowe, a w rzeczywistości nawet WHO pozytywnie wypowiada się na jego temat i akcentuje jako źródło cennego żelaza, witaminy B12 a także cynku. Oczywiście zbyt duże dawki mogą zaszkodzić, ale to jak ze wszystkim.
R.Z.: Na co powinien zwrócić uwagę właściciel masarni wybierając półtusze wieprzowe?
P.J.: Właściciel masarni kupując półtusze wieprzowe powinien kierować się nie tylko wysokimi uzyskami z rozebranej półtuszy, ale również walorami smakowymi, które znajdują się w sumiennie wyhodowanej świni przez polskiego rolnika.
Półtusze wieprzowe łódzkie, wielkopolskie, śląskie- P.P.H.U. Jaślikowscy