Przepisy tego rozporzÄ…dzenia wprowadzajÄ… obniżenie norm zwiÄ…zanych z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami zanieczyszczenia wielopierÅ›cieniowymi wÄ™glowodorami aromatycznymi (WWA) dla niektórych Å›rodków spożywczych, w tym dla wÄ™dzonych produktów miÄ™snych (miÄ™so i przetwory miÄ™sne) i produktów ryboÅ‚ówstwa (ryby i przetwory rybne, z wyłączeniem szprot) podaje MRiRW. Od dnia 1 wrzeÅ›nia 2014 r. dla tego rodzaju produktów limit dla benzo(a)pirenu wynosi 2 µg/kg, a dla sumy WWA 12 µg/kg (suma benzo(a)pirenu, benz(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu).
Komisja Europejska opracowaÅ‚a przepisy upoważniajÄ…ce PolskÄ™ do stosowania odstÄ™pstwa od ww. obniżonych limitów dla WWA. Z tego odstÄ™pstwa bÄ™dÄ… mogli korzystać producenci, wprowadzajÄ…cy na rynek produkty miÄ™sne wÄ™dzone w sposób tradycyjny. Zgodnie z tymi przepisami, polscy producenci mogÄ… od dnia 1 wrzeÅ›nia 2014 r. przez trzy lata wytwarzać i wprowadzać do obrotu na rynku krajowym produkty miÄ™sne tradycyjnie wÄ™dzone speÅ‚niajÄ…ce limity 5 µg/kg dla benzo(α)pirenu i 30 µg dla sumy czterech WWA.
MajÄ…c na uwadze powyższe, w celu wskazania szczegóÅ‚owych zasad stosowania tego odstÄ™pstwa na terytorium RP, w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowano projekt rozporzÄ…dzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagaÅ„ weterynaryjnych przy produkcji produktów miÄ™snych wÄ™dzonych w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeÅ„ wielopierÅ›cieniowymi wÄ™glowodorami aromatycznymi (WWA).
W ww. projekcie rozporzÄ…dzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyjÄ™to, że przez produkty miÄ™sne wÄ™dzone tradycyjne rozumie siÄ™ produkty miÄ™sne wÄ™dzone bez udziaÅ‚u Å›rodków aromatyzujÄ…cych dymu wÄ™dzarniczego.
Należy jednak zauważyć, że przedmiotowe rozporzÄ…dzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi bÄ™dzie mogÅ‚o wejść w życie dopiero po opublikowaniu rozporzÄ…dzenia Komisji uprawniajÄ…cego do stosowania ww. odstÄ™pstwa. Zgodnie z unijnÄ… procedurÄ… legislacyjnÄ… obowiÄ…zujÄ…cÄ… dla tego typu aktów prawnych należy siÄ™ tego spodziewać nie wczeÅ›niej niż w listopadzie 2014 r.
W związku z powyższym, należy przyjąć następujące zasady postępowania:
1) Wprowadzanie produktów miÄ™snych wÄ™dzonych na rynki innych paÅ„stw czÅ‚onkowskich UE
Produkty miÄ™sne wÄ™dzone tradycyjnie umieszczane na rynku innych paÅ„stw czÅ‚onkowskich UE, od dnia 1 wrzeÅ›nia 2014 r. bezwzglÄ™dnie muszÄ… speÅ‚niać nowe, niższe limity dla WWA tj. dla benzo(a)pirenu 2 µg/kg, a dla sumy WWA 12 µg/kg.
2) Wprowadzanie produktów miÄ™snych wÄ™dzonych na rynek krajowy
W zwiÄ…zku z faktem, że w przepisach ww. rozporzÄ…dzenia Komisji wskazano, że jego postanowienia stosuje siÄ™ od dnia 1 wrzeÅ›nia 2014 r., na rynku krajowym nadal mogÄ… byćumieszczane produkty miÄ™sne wÄ™dzone tradycyjnie, speÅ‚niajÄ…ce wyższe limity dla WWA tj. 5 µg/kg dla benzo(a)pirenu i 30 µg/kg dla sumy 4 WWA. Na użytek rozporzÄ…dzenia Komisji poprzez takie produkty należy rozumieć produkty miÄ™sne wÄ™dzone bez udziaÅ‚u Å›rodków aromatyzujÄ…cych dymu wÄ™dzarniczego.
Po wejÅ›ciu w życie aktu prawa krajowego producent bÄ™dzie dodatkowo zobowiÄ…zany do poinformowania w formie pisemnej powiatowego lekarza weterynarii wÅ‚aÅ›ciwego ze wzglÄ™du na miejsce prowadzenia dziaÅ‚alnoÅ›ci o zamiarze skorzystania z przedmiotowego odstÄ™pstwa oraz znakowania takich produktów specjalnym znakiem weterynaryjnym w ksztaÅ‚cie kwadratu.
3) Wprowadzanie produktów ryboÅ‚ówstwa wÄ™dzonych na rynek
Z uwagi na fakt, że rozporzÄ…dzenie Komisji nie wprowadza dla Polski podobnego odstÄ™pstwa w odniesieniu do tradycyjnie wÄ™dzonych produktów ryboÅ‚ówstwa, takie produkty, umieszczane zarówno na rynku krajowym, jak i na rynkach innych paÅ„stw czÅ‚onkowskich UE, od dnia 1 wrzeÅ›nia 2014 r. muszÄ… speÅ‚niać limity dla WWA przewidziane w przepisach rozporzÄ…dzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 tj. dla benzo(a)pirenu 2 µg/kg, a dla sumy WWA 12 µg/kg.