10 produktów dostępnych na wyłączność w sklepach Żabka i Freshmarket, zostało wyróżnionych certyfikatem „Doceń polskie”, nad którym patronat honorowy sprawuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Artykuły spożywcze zostały nagrodzone za wyjątkową jakość oraz typowy, „polski akcent”, informuje centrum prasowe sieci.
W gronie certyfikowanych produktów znalazły się kabanosy Specialité oraz kiełbasa krakowska, która uznawana jest za jeden z najbardziej kojarzących się z Polską produktów. W kategorii słodycze zwyciężyły Wafle Andruciki, których delikatny smak zna już kolejne pokolenie najmłodszych konsumentów. W gronie laureatów nie mogło zabraknąć także najsłynniejszych, polskich cukierków „Krówka Pasja Smaku”.
Kapituła „Doceń polskie” przyznała nagrodę także daniom gotowym w ramach marki Tradycyjne Smaki, które skupiają typowo polskie, ulubione dania obiadowo-kolacyjne, przygotowywane na bazie tradycyjnych przepisów, z wysokiej jakości produktów, do szybkiego przygotowania w domu czy w pracy. Wyróżniono leczo pieczarkowe, fasolkę po bretońsku z kiełbasą i boczkiem, a także pulpety i gołąbki w sosie pomidorowym. Certyfikat otrzymała również ryba po grecku marki Top Fish.
Nominowane produkty zostały poddane indywidualnej ocenie każdego członka loży ekspertów konkursu „Doceń polskie”. Współpracę merytoryczną nad przyznaniem znaku sprawują: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polskie Mięso, UPEMI oraz Fundacja KLUBU SZEFÓW KUCHNI. Jurorzy przyznawali noty nie tylko za smak i wygląd zgłoszonych wyrobów. Istotny dla nich był także stosunek ich jakości do ceny. Niebawem oznaczenia „Doceń polskie” pojawią się na nagrodzonych produktach.
Wywiad z Barbarą Furmańczuk - Dyrektorem Kategorii Fresh