Jak szacuje Komisja Europejska w ostatnim raporcie z marca 2015 r. (Short Term Outlook for EU arable crops, dairy and meat markets – Winter 2015), w 2014 r. produkcja miÄ™sa owczego i koziego (brutto) w krajach UE obniżyÅ‚a siÄ™ o 1% do 934 tys. ton, informuje FAMMU/FAPA.
Spadek ten byÅ‚ nieco wiÄ™kszy niż w poprzednim roku, kiedy to wyniósÅ‚ 0,4%. NajwiÄ™ksze ciÄ™cia w produkcji odnotowano w Hiszpanii (-14 tys. ton) oraz we WÅ‚oszech (-12 tys. ton.).
Zdaniem Komisji utrzymanie powiÄ…zania dopÅ‚at bezpoÅ›rednich z produkcjÄ… w niektórych krajach Wspólnoty powinno pomóc w kontynuacji zainteresowania producentów tym rodzajem dziaÅ‚alnoÅ›ci. WpÅ‚ynie ono także na zatrzymanie zwierzÄ…t w stadach oraz czasowÄ… redukcjÄ™ liczby ubojów. Tym samym, zdaniem Komisji w 2015 r. możliwy jest jedynie niewielki (+0,3%) wzrost produkcji tego rodzaju miÄ™sa we Wspólnocie. Ukryje on jednak dość zróżnicowanÄ… sytuacjÄ™ na poszczególnych rynkach krajów UE.
W 2014 r. kraje Unii sprowadziÅ‚y 188 tys. ton miÄ™sa owczego oraz koziego, tj. o 6,2% mniej niż rok wczeÅ›niej. Redukcja przywozu wynikaÅ‚a z mniejszego importu tego gatunku miÄ™sa z Nowej Zelandii, która ukierunkowaÅ‚a swojÄ… sprzedaż do Chin. Tym samym dostawy nowozelandzkiego miÄ™sa do Wspólnoty obniżyÅ‚y siÄ™ o 8%. Należy przypomnieć, że kraj ten jest najwiÄ™kszym dostawcÄ… miÄ™sa owczego do Wspólnoty (posiada 80% udziaÅ‚ w imporcie do Wspólnoty).
Zniżka przywozu z Nowej Zelandii nie zostaÅ‚a także zrekompensowana zwiÄ™kszonym importem miÄ™sa owczego z Australii oraz Argentyny. WedÅ‚ug prognoz Komisji w 2015 r. import miÄ™sa owczego i koziego do Unii zwiÄ™kszy siÄ™ jedynie o 1%. W 2014 r. wywóz miÄ™sa owczego ze Wspólnoty obniżyÅ‚ siÄ™ o 12%, wzrósÅ‚ za to eksport żywca owczego o 7,7%. Wzrost wywozu żywca byÅ‚ wynikiem zwiÄ™kszonego popytu pÅ‚ynÄ…cego przede wszystkim z rynku libijskiego.
Jak prognozuje Komisja, w najbliższych dwóch latach eksport zarówno miÄ™sa, jak i żywca bÄ™dzie ksztaÅ‚towaÅ‚ siÄ™ na stabilnym poziomie. Zdaniem Komisji, w 2015 r. spożycie ogóÅ‚em tego gatunku miÄ™sa w Unii zwiÄ™kszy siÄ™ o 0,4%, po czym w 2016 r. wzroÅ›nie o dalsze 0,6%. Spożycie przypadajÄ…ce na jednego mieszkaÅ„ca (w wadze produktu) bÄ™dzie pozostawaÅ‚o na staÅ‚ym poziomie 1,8 kg/osobÄ™.