Jak szacuje Komisja Europejska w ostatnim raporcie z marca 2015 r. (Short Term Outlook for EU arable crops, dairy and meat markets – Winter 2015), w 2014 r. kraje Wspólnoty wyprodukowały (netto) 7 mln 546 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 2,1% więcej niż rok wcześniej, informuje FAMMU/FAPA.
Wzrost ten, po kilku latach stałego spadku, osiągnięto za sprawą zwiększającego się pogłowia krów mlecznych, a tym samym większej podaży zwierząt w rzeźniach. Ponadto większa ilość bydła mlecznego zaczęła częściej trafiać do uboju w związku ze spadkową tendencją cenową na rynku mleka, a także ze względu na ograniczenie produkcji ponad kwotę w sezonie 2014/2015. Trzeba też wspomnieć, że niższe ceny pasz oraz dobra ich jakość, sprzyjały wzrostowi wagi ubijanych zwierząt. W 2014 r. liczba ubojów bydła w nowych krajach UE wzrosła o 10%, a tym czasem w „starej” piętnastce zwiększyła się tylko o 1,2%.
Co ciekawe w ujęciu wagowym, wzrost produkcji był zbliżony, wynosząc około 80 tys. ton. Jak prognozuje Komisja Europejska, w 2015 r. produkcja netto tego gatunku mięsa we Wspólnocie zwiększy się o dalsze 1,5% do 7 mln 658 tys. ton. Na wzrost ten złoży się zwiększona liczba krów mlecznych kierowana na ubój, przy rosnącym popycie na mięso płynącym z rynku wewnętrznego oraz spoza Unii.
W 2014 r. unijny eksport mięsa wołowego zwiększył się aż o 29% (o 46 tys. ton) do 207 tys. ton. Był to wynik silnego popytu płynącego z Hongkongu, zachodnich Bałkanów oraz Filipin (nowy rynek zbytu). Perspektywy eksportu na 2015 r. wyglądają równie obiecująco, m.in. za sprawą otwierającego się rynku amerykańskiego na unijną wołowinę (na razie tylko dla Irlandii) a także powolne odblokowywanie się rynku tureckiego.
Komisja oczekuje, że w br. unijny eksport wołowiny może osiągnąć poziom 224 tys. ton. W 2014 r. eksport żywca wolowego z Unii zwiększył się o 5,4%, i tym samym jego udział w eksporcie towarów z wołowiny ogółem zwiększył się do ponad jednej trzeciej. Liban był najważniejszym kierunkiem zbycia tych towarów ze Wspólnoty (45% udział w eksporcie). Oczekuje się, że powolny powrót unijnych eksporterów na rynek turecki (od października 2014 r.) wpłynie korzystnie na dalszy wzrost eksportu bydła z UE w 2015 r. W minionym roku kraje Wspólnoty zaimportowały 307 tys. ton mięsa wolowego, tj. o 1,1% więcej niż w 2013 r. Przywóz z Argentyny oraz Urugwaju obniżył się, zwiększył się za to import z Brazylii oraz z Australii.
Okazuje się, że pomimo wcześniejszych przypuszczeń, w 2014 r. Brazylia nie zwiększyła swoich dostaw wołowiny na rynek rosyjski, kosztem redukcji wywozu do krajów UE. Więcej wołowiny trafiło na rynek rosyjski bowiem z Argentyny oraz z Białorusi. Jak prognozuje Komisja Europejska, w 2015 r. Unia sprowadzi o 1% mniej tego gatunku mięsa niż w 2014 r. Dostawy z Australii będą prawdopodobnie niższe, ze względu na redukcję produkcji wołowiny na Antypodach, natomiast import z Brazylii utrzyma się na poziomie z 2014 r. W 2014 r. zwiększona podaż wołowiny na rynku wspólnotowym, wpłynęła na odbudowę spożycia tego gatunku mięsa, o 1,5% do 10,5 kg/osobę (w wadze produktu). W 2015 r. możliwy jest dalszy wzrost spożycia wołowiny, choć rosnące ceny mięsa mogą wpływać negatywnie na ten proces.