Biorąc pod uwagę oczekiwany spadek ubojów jagniąt oraz produkcji mięsa jagnięcego w 2015 r., eksperci z MLA (Meat Livestock Australia) oczekują, że w br. Australia wyeksportuje łącznie 202 tys. ton tego gatunku mięsa, tj. o 15% mniej niż w 2014 r, informuje FAMMU/FAPA.
Wyniki eksportu ze stycznia br. potwierdzają te spadkowe prognozy. W omawianym okresie Australijczycy wywieźli 15,4 tys. ton jagnięciny, tj. o 8% mniej niż przed rokiem. Dostawy do Chin obniżyły się o 28% do nieco ponad 2 tys. ton. Tymczasem wywóz do krajów Unii Europejskiej oraz krajów południowo-wschodniej Azji obniżył się odpowiednio o 25% do 788 ton oraz o 8% do 735 ton. Warty zauważenia jest fakt, iż pomimo ogólnego spadku eksportu tego gatunku mięsa, wzrosła sprzedaż australijskiej jagnięciny na najważniejsze rynki zbytu, tj. krajów Bliskiego Wschodu (wzrost o 4% do 4,8 tys. ton) oraz do Stanów Zjednoczonych (wzrost o 2% do 3,5 tys. ton).